Izvor: Blic, 18.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U indeksu sve same desetke

U indeksu sve same desetke

KRAGUJEVAC - Do diplome Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu Časlava Nikolića dele četiri ispita. On je jedan od najboljih sudenata na univerzitetu, jer je do sada dobijao samo najviše ocene - njegov prosek je deset.

Časlav ima 23 godine. Život ga nije mazio. Rođen je u Metohiji, u Đurakovcu kod Istoka. Osnovnu školu je završio u Peći, srednju u Velikoj Plani, a danas je u centru Šumadije. Živi u studentskom domu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u skromnoj jednokrevetnoj sobi. Tu marljivo uči, završava fakultet, kuje planove za budućnost i sanja, kao i svaki mladi čovek, svoje snove.

- Završio sam Ekonomsku školu, ali oduvek sam voleo da čitam knjige. Maštao sam, kao dete, da jednoga dana studiram srpski jezik i književnost. Ranije sam pobeđivao na republičkim takmičenjima u recitovanju, i sa pesmama koje sam pisao. To mi je pomoglo, odškrinulo vrata studija. Znao sam da se talenat ne može objasniti, neko ga ili ima ili nema. I to me je vodilo - priča Časlav Nikolić.

- Za vrhunski uspeh potrebne su radne navike. Imam ustaljeni ritam - ustajem u pola osam i ubrzo počinjem da radim, učim, prikupljam literaturu, čitam. Nije mi cilj da postignem prosek 10, već je u pitanju neki usud, poriv da u svemu budem detaljista. Ništa ne radim površno. Trudim se da dobro razumem ono što učim, pa imam i svoj sistem. Pamtim vizuelno, pa obeležavam važne delove u knjigama, na marginama ih ističem velikim slovima... Sabiram ih u glavi i ne učim napamet. Važno je razmišljati - objašnjava Časlav.

Do prošle godine Časlav je učio u potpunoj tišini. Smetali su mu, kako kaže, svi zvuci, nije mogao da se koncentriše. U poslednje vreme nešto se promenilo, pa mu više prija da radi uz tihu muziku.

- Volim evergrin, prija mi. U prirodi sam neko ko pati za prošlim vremenima, za svetom koji nisam doživeo a koji se pokazao kao primamljiviji, spokojniji od ovog današnjeg. Kada budem završio fakultet i imao više slobodnog vremena, vratiću se starom hobiju - slikarstvu. Želja mi je i da provedem par godina u inostranstvu, zbog toga nisam konkurisao za vladinu stipendiju od 20.000 dinara. Ona onemogućava da se tokom narednih pet godina napusti zemlja, i to mi nije odgovaralo. Dopada mi se Nemačka, tamo su boravile mnoge moje kolege i vratile se sa bogatim životnim i profesionalnim iskustvima.

Ruski jezik je Časlav učio kroz školu deset godina. Engleski je savladao sam. Jedva čeka raspust da obiđe prijatelje, rodbinu. Voli da putuje, a fakultet ga je prošlog leta poslao na nagradno putovanje u Grčku. Šta će raditi nakon studija, gde će se zaposliti, još ne zna. Postoji mogućnost da ostane na fakultetu, kao asistent. Mašta o tome da kreira program na nekoj televizijskoj stanici. Želja mu je i da se bavi pisanjem, da napiše roman. Omiljeni pisac mu je Tomas Man, a delo Njegoševa 'Luča mikrokozma'. Voli tenis, odbojku, a ne propušta Olimpijadu, nebitno da li je letnja ili zimska. Pronađe vremena i za drugove. Zaljubljen je, mnogo... Ali o tome neće da priča. Nebojša Radišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.