Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U hlebu spas od promena temperature

U hlebu spas od promena temperature

Vremenske prilike ovih dana svakoga teraju da u džep ili tašnu ubace i neki lek protiv bolova. Vreli dani potrajaće do kraja nedelje, a lekari kažu da posebna pažnja treba da se pokloni oblačenju, ishrani i ponašanju.

Dok miholjsko leto hronični bolesnici dobro podnose, zdravi se osećaju umorno, nelagodno i razdražljivo. Teško se bude, boli ih glava, ne mogu da se koncentrišu.

- Tegobe koje ljudi osećaju su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prirodna reakcija vegetativnog nervnog sistema jer na svaku promenu vremena organizam treba da se prilagodi - kaže Rada Šehić, specijalista opšte medicine u Hitnoj pomoći.

Zbog neprikladne garderobe ljudi se pojačano znoje i tako gube minerale. Jutarnji umor i slabost na koje se ovih dana svi žale su prirodna posledica toga. Najviše se gube kalijuma i magnezijum, koji su važni za pravilan rad nervnog sistema. Pantalone, majica kratkih rukava, džemper, jakna i tanke cipele verovatno su najbolja kombinacija za radni dan do kraja nedelje. Za nadoknadu minerala doktorka Šehić preporučuje blago gazirane kisele vode ili slane supe.

- Blago gazirane kisele vode su bogate mineralima, a za slane supe je bolja kalijumova, žuta so od obične kuhinjske, jer ovaj mineral ne zadržava vodu - kaže doktorka Šehić.

Prema njenim rečima, zamena kuhinjske za kalijumovu so trebalo bi da smanji i otoke na nogama koji često prave problem zdravima i bolesnima kad vegetativni nervni sistem pojačano radi. Kako bi najlakše podneli miholjsko leto, ishrana bi ovih dana trebalo da bude urednija nego obično.

Svaki put kada temperatura naglo padne ili poraste za nekih deset stepeni, u organizam bi trebalo uneti više energije, odnosno kalorija. To se najlakše postiže sa više hleba. Kako nas već sledeće nedelje čeka nagli pad temperature, a oko 10. novembra možda čak i sneg, sa 300 grama hleba organizam bi trebalo da bude u mogućnosti da spremno dočeka pravu jesen ili zimu.

- Dve do tri kriške crnog ili ražanog hleba sa 100 do 150 grama mladog sira i šunke i dve čaše jogurta ili mleka trebalo bi rasporediti na doručak i večeru - kaže za 'Blic' Ljubomir Pfaf, specijalista nutricioniolog.

Za ručak Pfaf savetuje da se na trpezi tri puta nedeljno nađe riba. Umesto nje, ljubitelji mesa mogu da ručaju pileće, goveđe ili konjske šnicle, ne teže od 200 grama, napravljene na roštilju. Uz to bi za ove dane najbolje išlo 300 do 400 grama salate od svežeg povrća. Ukusne poslastice moraće da sačekaju hladnije dane. Prirodni i vitaminski sokovi su obavezni, kafa i alkohol su potpuno zabranjeni.

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.