U gostima đaci iz Italije

Izvor: Danas, 13.Apr.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U gostima đaci iz Italije

Novi Bečej -

Grupa đaka iz srednje stručne škole "CNOS - FAP" iz Areze u Italiji, u okviru programa razmene učenika, boravi u Novom Bečeju. Đaci iz Italije su u Novom Bečeju u okviru projekta "Razmena odeljenja" između Srednje škole Novi Bečej i komplementarne srednje škole iz Italije. Poseta traje nedelju dana, a pored upoznavanje grada domaćina, podrazumeva obilazak Novog Sada i Beograda.


- Ovo je interkulturalni program koji podrazumeva da se deca upoznaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da budu smeštena u porodicama u Novom Bečeju, da upoznaju našu kulturu i običaje, da stvore neka nova prijateljstva, kako bi se produbila veza i između naših zemalja. Ovaj program je veoma značajan, ne samo da uključuje decu koja idu na razmenu, uključuje i škole, institucije, lokalnu samoupravu, kao i same porodice, roditelje. To je širi krug, koji nam doprinosi mnogo više od jedne tipične ekskurzije. Ovim se deca nađu u okruženju koje je prirodno - objašnjava profesorka Biljana Banjac.

Prema njenim rečima, đaci sa razmene su u obavezi da pohađaju nastavu u novobečejskoj školi kada na programu nisu predviđeni izleti. Ona kaže da ovakve vrste putovanja finansiraju roditelji đaka ali da je lokalna samouprava Novi Bečej izdvojila sredstva i pomogla porodicama da lakše podnesu troškove.

- Naši gosti nisu samo turisti, nego su učesnici našeg života. Posetićemo sve znamenitosti naše opštine, kao i Novi Sad i Beograd. Imali smo veliku podršku lokalne samouprave, tako da smo presrećni što možemo ovo da ostvarimo, jednostavno to sami ne bi mogli - navodi Banjčeva.

Grupu đaka iz Italije primio je predsednik opštine Novi Bečej. U njihov doček uključila se i Kancelarija za mlade, koja je osmislila program različitih aktivnosti za goste. Prema rečima Dejana Vuletaša, direktora ove kancelarije, gosti će jedan dan provesti u prostorijama KZM i realizovati svoje aktivnosti. Prošle godine podržano je troje srednjoškolaca koji su boravili u Nemačkoj dve nedelje na razmeni, kao i jednog srednjoškolca koji se usavršava godinu dana u Briselu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.