U glavnom gradu Nigera odžan skup podrške vojnim vlastima

Izvor: B92, 06.Avg.2023, 23:06

U glavnom gradu Nigera odžan skup podrške vojnim vlastima

Hiljade pristalica vojne hunte u Nigeru okupilo se danas na stadionu u prestonici Nijameju, gde su uzvikivali slogane podrške generalu Abdurahmanu Tijaniju.

Pristalice su zahvaljivale generalu što je "oslobodio narod".

Na ulicama Nijameja bilo je i sporadičnih izraza podrške hunti, koja je saopštila da neće popustiti pod spoljnjim pritiskom da se povuče sa vlasti, prenosi Rojters. Agencija podseća da danas ističe rok koji je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država (ECOWAS) dala vojsci u Nigeru da se odrekne vlasti ili se suoči sa mogućom vojnom intervencijom.

Šef komisije tog uticajnog bloka Omar Alje Ture, izjavio je da će ECOWAS upotrebiti silu da obnovi ustavni poredak. Šefovi odbrane ECOWAS-a su se dogovorile o vojnoj akciji, uključujući kada i gde da se udari, ako se pritvoreni predsednik Mohamed Bazum ne pusti i vrati na funkciju.

Kako je ranije saopšteno, EKOWAS je obustavio finansijsku pomoć Nigeru, uveo zabranu putovanja i zamrznuo imovinu učesnika puča, njihovih porodica i svakog ko pristane da "učestvuje u institucijama” koje je postavila pobunjenička vojska.

Takođe, zatvorene su granice i obustavljene komercijalne i finansijske transakcije između zemalja zajednice i Nigera. Sedmi državni udar u zapadnoj i centralnoj Africi za tri godine potresao je region Sahela, jedan od najsiromašnijih na svetu.

S obzirom na bogatstvo uranijumom i naftom i ključnu ulogu u ratu sa islamističkim militantima, Niger je strateški važan za SAD, Evropu, Kinu i Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Nigeru zatvoren vazdušni prostor, ECOWAS još nije spreman da interveniše?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2023, 01:21

Vojna hunta u Nigeru zatvorila je vazdušni prostor u zemlji pošto je istekao ultimatum Ekonomske zajednice zapadnoafričkih nacija (ECOWAS), koja je najavila upotrebu sile ako svrgnuti predsednik ne bude vraćen na vlast, dok zapadni mediji saznaju da zapadnoafričke zemlje još nisu spremne za intervenciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.