U fotografijama: Kina pokazala vojnu moć na paradi u Pekingu

Izvor: B92, 01.Okt.2019, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U fotografijama: Kina pokazala vojnu moć na paradi u Pekingu

Dronovi za velike dubine i nove balističke rakete predstavljene su gledaocima na paradi organizovanoj povodom 70 godina komunističke vladavine u Kini.

Dronovi za velike dubine i interkontinentalne balističke rakete predstavljene su javnosti na vojnoj paradi povodom 70 godina komunističke vladavine u Kini.

Prema podacima Ministarstva odbrane, na paradi je učestvovalo oko 15.000 pripadnika i pripadnica oružanih snaga, predstavljeno je 580 primeraka vojne opreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je nebo nadletalo 160 aviona.

Velike vojne parade su gotovo tradicija u ovoj zemlji.

Ali stručnjaci navode da je ovogodišnja parada oslikala želju Kine za modernizacijom.

"Pre 20 godina su na ovakvim paradama vojnici nosili rusko ili ukrajinsko oružje - sada je sve napravljeno u Kini", izjavio je za BBC novinar lista Jane's Defence Weekly Džon Gruvat.

"Tehnološki napredak Kine je nesporan."

Ratovanje se poslednjih godina sve više zasniva na informacijama - više na mrežama, nego na sistemima.

To se moglo primetiti na paradi u Pekingu, kaže Džonatan Markus, BBC dopisnik u oblasti odbrane.

Cilj današnje parade bio je, između ostalog, pokazivanje snage Americi.

"Moramo da budemo svesni kineske želje za teritorijalnom povezanošću - kako se mnoge zemlje, poput Japana i država u Južnom kineskom moru smataraju američkim savezncima", kaže Gruvat.

U srži svega se nalazi strategija poznata kao "odbijanje nepristupačnih područja".

Naš dopisnik kaže da su dobar primer za to DF-26 balističke rakete za koje se veruje da, ako se ispale sa neke tačke u zemlji, mogu da pogode glavne predstavnike američke vojne moći - njihove nosače aviona.

Na paradi je predstavljen i novi model DF-41 - za koji kineski analitičari tvrde da može da pogodi bilo koju tačku na Zemlji.

Kina zna da je ona sada jedina protivteža prema kojoj se Amerika upravlja i obnavlja vojne kapacitete i sposobnosti, nakon što je decenijama bila usredsređena na kontrapobunjeničke operacije u oblastima poput Avganistana i Iraka.

Kina odgovara tako što proširuje jedinice, arsenal i domet.

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U fotografijama: Kina pokazala vojnu moć na paradi u Pekingu

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2019

Dronovi za velike dubine i nove balističke rakete predstavljene su gledaocima na paradi organizovanoj povodom 70 godina komunističke vladavine u Kini...EPA..Dronovi za velike dubine i interkontinentalne balističke rakete predstavljene su javnosti na vojnoj paradi povodom 70 godina komunističke vladavine...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.