U fondovima EU Srbiju čeka milijardu evra

Izvor: Blic, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U fondovima EU Srbiju čeka milijardu evra

Realizacija akcionog plana Vlade Srbije za brzo sticanje statusa kandidata za članstvo u EU otvoriće vrata našoj zemlji i za pristupanje fondovima EU u kojima je za Srbiju do 2010. spremna milijarda evra.

Jasno je da će od približavanja EU, korist u praksi imati i privreda i građani, tim pre što kroz put ka beloj šengenskoj listi neposredne olakšice biti vidljive već početkom naredne godine. Boljitak će osetiti proizvođači kvalitetnih vina, bejbi bifa, pastrmki, šećera... >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Moćni signal poslat je i stranim investitorima, a konkretno reagovanje je dolazak švedske „Ikee" koja će u Srbiji otvoriti pogon i investirati 40 miliona evra u proizvodnju nameštaja.

Znači, ukoliko ispunimo haški zahtev i potpišemo sporazum, kako Vlada planira krajem januara, stanovništvo i privreda osetiće najviše blagodeti dolaska Srbije pred vrata kuće Evropske unije. Od 1. januara 2008. zemlje EU počeće da primenjuju vizne olakšice za građane Srbije. Da podsetimo, olakšice će se odnositi na poslovne ljude, studente, advokate, lekare, arihitekte, novinare, naučnike, umetnike, sportiste... Sporazumom će biti obuhvaćeni i građani koji u zemlje EU odlaze zbog lečenja, posete vojnim i civilnim grobovima, posećuju rođake, idu na turistička putovanja...

- Pozvaću ambasadore EU u Srbiji na razgovor kako bi razmotrili operativne mere koje nameravaju da sprovode u njihovim konzulatima. Posle potpisivanja sporazuma planiram i da imam i sastanak sa našom privrednicima, granu po granu, kako bismo bili informisani o šansama i pristupu fondovima EU. Sutra u Knez Mihailovoj u Beogradu razgovoraću i sa našim građanima i predočavaću im pogodnosti - naglašava za „Blic" Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije.

Naš sagovornik ističe da je parafiranjem sporazuma Srbija dobila

ugovor na šest godina sa Evropskom unijom koja nam garantuje izvoz 180.000 tona šećera, 63.000 hektolitara kvalitetnog vina, pet puta veći izvoz bejbi bifa nego što imamo danas, i po prvi put dobijene su kvote za pastrmku.

- Dobili smo i razuman period za postepenu liberalizaciju našeg tržišta, a uspeli smo da sačuvamo zavidnu zaštitu naše poljoprivrede u tom prelaznom periodu - ističe Đelić.

Kada jer reč o kvotama, kako kaže Predrag Bubalo, ministar trgovine i usluga, možemo biti sasvim zadovoljni pre svega kada je u pitanju meso jer je velika nestašica u Evropskoj uniji i Srbiji bi bilo veoma važno da što više proizvodi jer je do sada ispunjavala samo 10 do 15 odsto ukupne kvote.

- Problem kvota kod mesa ne postoji jer proizvodimo daleko manje nego što možemo da izvezemo, ali je problem u šećeru - imamo veliku prozvodnju šećera i šećerne repe - ukazuje Bubalo.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom je važan jer bi prvi put bio uveden ugovor između EU, odnosno svih 27 zemalja članica i Srbije.

- Ne može da se desi da nam preko noći ukinu neku trgovinsku povlasticu jer neko u nešto sumnja. I za nas će onda važiti određeni mehanizmi. Prvo će morati da pošalju upitnik, da vide šta je problem o kome ćemo diskutovati, a to je mnogo veća stabilnost za naš izvoz i mnogo veća konkurentnost naše zemlje - kaže potpredsednik Đelić.

Činjenica da Srbija ide ka EU i da je ona realna pespektiva, po rečima Đelića, najsnažniji je mogući signal koji može da se pošalje bilo kom investitoru.

- Daću vam primer švedske „Ikee" čiji su me predstavnici je posetili pre tri nedelje i informisali da su u njihovom upravnom odboru, napokon, posle dosta godina insistiranja sa naše strane, doneli odluku da uđu na tržište jugoistočne Evrope i da to urade prvo u Srbiji. Dva pitanja su mi tada postavili. Prvo, da li će i kada biti parafiran, a posle potpisan sporazum o stabilizaciji i priključivanju EU. I drugo, da li u Srbiji imamo evropske standarde u domenu nameštaja. Ukoliko imamo, objasnili su da žele da otvore jedan pogon u Srbiji sa investicijom od 40 miliona evra - kaže Božidar Đelić.

Ministar Bubalo ukazuje da će parafiranjem sporazuma sa EU Srbiji skočiti rejting u finansijkom svetu.

- U ovom trenutku je veoma teško kvantificirati sve oblike koristi koje ćemo imati kao država, ali su one brojne. U svakom slučaju imaćemo lakši prstup kod nekih fondova Evropske unije koji podrazumevaju različite stepene, od parafiranja i potpisivanja, a najvažnije će biti kada budemo došli do statusa kandidata. mi već imamo određene iznose, ali su za sada oni simbolični. Za 2008. godinu oni su određeni na nivou od 191 miliona evra, međutim mnogo značajnije sume su od 2009. i 2010. godine, pre svega zato što smatramo da ćemo da tada potpisati sporazum i steći status kandidata - objašnjava Bubalo.

Evropska unija je za period od 2007. do 2010. godine odvojila je za Srbiju milijardu evra.

- Parafiranje sporazuma je nužni prvi korak, a zatim je potrebna njegova implementacija koju očekujem posle potpisivanja. Tada ćemo dostići sledeću stepenicu evropskih integracija, a to je dobijanje statusa kandidata. Pred nama je 13 meseci velikog posla i ako dođemo do stepenice kandidata otvaraju nam se strukturni fondovi koji mogu da dovedu do toga da novac koji dobijemo od EU ne bude recimo 200 miliona, već 600 miliona. On bi bio usmeren za regionalni razvoj, a to znači mnogo više novca za Bor, Loznicu, Vranje, za jug, a isto tako za poljoprivredu - objašnjava Đelić.

Miloš Bugarin: Obučićemo privrednike

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, kaže da je Komora spremna da privrednike upozna sa novim pravilima igre i neophodnim standardima u poslovanju, koji će nakon potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i priključivanju EU, morati da se primenjuju.

- Organizovaćemo seminare u regionalnim komorama, dovešćemo i predavače iz Evropske unije, predsednike komora, kako bi oni preneli neophodne informacije. Imamo jasnu definisanu strategiju kako da pravovremeno informišemo, promovišemo i edukujemo naše privrednike da bi se oni pripremili za evropske integracije - kaže za „Blic" Bugarin.

Akcioni plan Vlade srbije

Kako do statusa kandidata

Okvirni kalendar je tako organizovan da:

- sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) bude parafiran početkom novembra 2007. i potpisan krajem januara 2008;

- Srbija stekne status kandidata na sastanku Evropskog saveta

u decembru 2008.

CDC/JS

1. Parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 7.11.2007.

2. Potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 31.01.2008.

3. Zahtev za članstvo 31.01.2008.

4. Odluka Saveta EU o početku procedure za dobijanje „Avisa" 01.03.2008.

5. Evropska komisija priprema i šalje upitnik Republici Srbiji 01.04.2008.

6. Odgovori iz upitnika se pripremaju i šalju Evropskoj komisiji 15.06.2008.

7. Evropska komisija šalje dodatna pitanja i zahteve za razjašnjenja 25.07.2008.

8. Dodatni odgovori i razjašnjenja se pripremaju i šalju Evropskoj komisiji 01.09.2008.

9. EK šalje Savetu ministara pozitivno mišljenje. Savet usvaja pozitivni „Avis" 10.11.2008.

10. Evropski savet odobrava status zemlje kandidata Republici Srbiji 15.12.2008.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.