U demonstracijama u Jemenu četvoro mrtvih, 48 ranjenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2011, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U demonstracijama u Jemenu četvoro mrtvih, 48 ranjenih

SANA -

Još jedan učesnik antivladinih protesta poginuo je u luci Den, na jugu Jemena, čime se današnji bilans poginulih u Jemenu popeo na četiri, javile su agencije.

Demonstrant je ubijen na ulici, kada je policija pucajući pokušala da rastera više hiljada okupljenih demonstranata.

Istovremeno, u sukobu demonstranata i policije u Taizu, na jugu zemlje, ranjeno je 48 osoba, kada je nepoznata osoba iz automobila na njih bacila ručnu granatu.

Većinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << demonstranata čine studenti, obrazovani ljudi i aktivisti, a današnji dan je u Jemenu nazvan "Besni petak", kada je više desetina hiljada demonstranata izašlo na ulice glavnog grada Sane, kao i Adena i Taiza.

Danas je osmi uzastopni dan protesta u Jemenu, gde demonstranti zahtevaju okončanje 32-godišnje vladavine predsednika Alija Abdulaha Saleha, saveznika SAD u borbi protiv jemenskog krila terorističke organizacije Al Kaida, koja sa te teritorije organizuje i izvodi napade na strane mete.

Mladi izlaskom na ulice žele da izraze nezadovoljstvo zbog korupcije i nezaposlenosti u Jemenu, gde 40 odsto stanovnika živi sa manje od dva dolara dnevno.

Jemen se suočava i sa šiitskim pobunjenicima na severu zemlje i sve nasilnijim separatističkim pokretom na jugu.

Saleh je u pokušaju da smiri situaciju obećao da će napustiti predsedničku funkciju kada mu istekne mandat 2013. godine, kao i da ga na čelu države neće naslediti njegov sin.

Iako su opozicione partije pristale da pregovaraju sa Salehom, protesti su nastavljeni, ali ih više ne organizuje niti kontroliše opozicija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.