U decembru još 9 hiljada nezaposlenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U decembru još 9 hiljada nezaposlenih

BEOGRAD - Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić izjavio je danas da je u Srbiji u decembru bilo 727.621 nezaposlenih, što je za oko 9.195 više nego mesec dana ranije.

"To nije tako dramatično, jer u cifru ulazi i prirodni priliv onih koji završavaju školu i postaju punoletni. Ne znači da je svih 9 hiljada ljudi ostalo bez posla, ali ima i značajan broj takvih", izjavio je Ilić za Radio Beograd 202.

Bez dramatičnih posledica
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kako je rekao, direktne posledice krize, kada je reč o nezaposlenosti, mogu se očekivati u drugoj polovini ove godine.

Ilić je rekao i da Nacionalna služba za zapošljavanje procenjuje da će u Srbiji ove godine nezaposlenost blago rasti, ali bez "dramatičnih posledica koje se vide na Zapadu".

Najteže na jugu

Prema podacima te službe iz januara, u Srbiji ima ukupno 736.816 nezaposlenih, a najveća nezaposlenost je na jugu Srbije.

"Nezaposlenost je najveća na jugu Srbije, u Prijepolju, Leskovcu, Novom Pazaru, Vranju, ali i u Boru, Zaječaru i Knjaževcu. U ovim mestima je skoro polovina radno sposobnog stanovništva nezaposlena,", kazao je Ilić.

Ilić je naveo i da "apsolutno najveći broj nezaposlenih ima Beograd", jer je najveći grad, ali u njemu je istovremeno i najveći broj zaposlenih.

On je ocenio da je socijalni pakt između poslodavaca, vlade i sindikata neophodan kako bi se teret posledica ekonomske krize rasporedio jednako na celo društvo i kako na kraju ne bi najviše ispaštali radnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.