U čast Miodraga Dada Đurića u Heksalabu

Izvor: Blic, 28.Mar.2015, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čast Miodraga Dada Đurića u "Heksalabu"

Izložba proslavljenog slikara Dada Đurića biće otvorena večeras (20) u beogradskoj galeriji "Heksalab" i na njoj će biti prikazano više od 20 slika i oko 10 crteža nastalih u periodu 1953. do 1986. godine.

Odabir su napravili istoričari umetnosti Nikola Kusovac i Vladimir Vasić, sva dela su pozajmljena iz najuglednijih privatnih kolekcija, a većinu će beogradska publika videti prvi put.

Projekat nazvan "U čast Miodraga Dada Đurića" je do sada najobimnija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << organizovana izložba tog svetski priznatog umetnika u Beogradu, a realizovana je u saradnji "Heksalaba" i Amarante Sidon umetnikove ćerke.

Autor kataloga Milan Komnenić u tekstu "Tajna se zove Dado" tvrdi da je Đurić najhrabriji stvaralac ponikao na našem tlu.

- Kao takav, on je već sa prvim radovima - biće pobune. Odmah je počeo graditi svoj lavirint ne misleći da ga napusti, jer nije znao šta bi sa spoljašnjom slobodom - navodi on.

Visok stepen Đurićeve umetničke izražajnosti navodi da se divimo njegovim zastrašujućim kompozicijama i nikada nije znao za kompromise.

- Time je možda u ponečemu gubio, ali je zadobijao punu unutrašnju slobodu bez koje ne bi ni mogli nastati oblici kakvi se kod njega susreću. Bio je uveren da nema ničega većeg nego što je pripadati sebi - navodi se u testu saopštenja.

Njegovo delo je otvoreno: nije mario za estetskim normama, nije brinuo kako će biti shvaćen, nije ostavljao nikakvu poruku, niti je ponudio odgonetke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.