Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Dec.2016, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U borbi protiv falsifikata Sotbis kupio forenzičku firmu

U nastojanju da se bori protiv falsifikata, aukcijska kuća Sotbis (Sotheby's) kupuje firmu za umetničku forenziku čiji joj je osnivač jednom pomogao da se utvrdi da je jedno platno vrdnosti 10 miliona dolara bilo krivotvoreno.

Sotbis, britanska aukcijska kuća čije je sedište u Njujorku, objavila je da kupuje firmu Orion Analitikal (Orion Analytical).

Aukcijska kuća je navela da će osnivač Oriona, Džejms Martin voditi novo odeljenje naučnog istraživanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Deo njegovog posla će biti da osigura da su radovi koje Sotbis prodaje autentični.

Ta kompanija čije sedište je u Vilijamstaunu, u državi Masačusets, kupljena je dok je u umetničkom svetu sve više prijavljenih falsifikata.

Među njima je i slika, navodno delo flamanskog portretiste iz 17. veka Fransa Halsa, koju je Sotbis prodao kolekcionaru umetnosti za 10 miliona dolara 2011. godine.

Posle tehničke analize Orion Analitikala, aukcijska kuća je marta ove godine proglasila tu sliku za lažnu i kupcu vratila novac.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.