Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2016, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U bombaškom napadu u Adenu poginulo više od 50, a ranjeno 80 vojnika

ADEN - Najmanje 52 vojnika je poginulo u samoubilačkom napadu ispred vojne baze kod Adena na jugu Jemena, saopštili su novi bilans žrtava zvaničnici Ministarstva zdravlja.

Jemenski ogranak ekstremističke organizacije Islamska država preuzeo je odgovornost za napad.

BezbJednosni zvaničnici su naveli da je eksploziju izazvao bombaš koji je nosio pojas s eksplozivom.

Napad se dogodio kada se grupa vojnika okupila da preuzme svoje plate, rekli su zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji su zatražili da ne budu imenovani.

Istu bazu u kojoj se dogodio napad, prije nedjelju dana napao je bombaš samoubica, a tada je poginulo najmanje 50 vojnika, a 50 ih je ranjeno.

Ogranak Islamske države preuzeo je odgovornost za napad u saopštenju koje je prenela novinska agencija Amak, bliska toj terorističkoj grupi.

Bombaš samoubica identifikovan je kao Abu Hašim el Radfanija i objavljena je njegova fotografija na kojoj se smiješi i nosi bijeli prsluk dok stoji pored crne zastave, obilježja ekstremističke grupe.

Agencija Amak je takođe objavila fotografije za koje tvrdi da prikazuju eksploziju u kojoj je, kako navodi, ubijeno skoro 70 ljudi.

Jemenske vlasti mjesecima vode kampanju protiv islamskih ekstremista aktivnih na jugu i na istoku zemlje.

Islamska država i njen džihadistički rival Al Kaida iskoristili su sukob vladinih snaga i jemenskih Hutu pobunjenika da pojačaju svoje prisustvo na jugu. Hutu pobunjenici drže pod kontrolom glavni grad Sanu.

Te dvije ekstremističke grupe sprovele su niz napada u Adenu, drugom po veličini gradu Jemena i sjedištu međunarodno priznate vlade.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.