U alžirskoj ambasadi otvoreno biračko mesto za izbore 4. maja

Izvor: RTS, 29.Apr.2017, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U alžirskoj ambasadi otvoreno biračko mesto za izbore 4. maja

Biračko mesto za parlamentarne izbore koji se u Alžiru održavaju 4. maja otvoreno je u Ambasadi Alžira u Beogradu.
"Kao i u drugim zemljama u inostranstvu, građani Alžira koji žive u Srbiji, pozvani su da izaberu svoje poslanike u Nacionalnoj narodnoj skupštini," saopštila je Ambasada.
Alžirskim izbornim zakonom predviđeno je da se biračka mesta u inostrantsvu mogu otvoriti 120 sati pre otvaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << birališta u zemlji, što glasačima u dijaspori omogućava da svoju građansku dužnost obave u najboljim mogućim uslovima, dodaje se u saopštenju.
Tako je i biračko mesto za izbornu jedinicu u Srbiji, na čijem spisku je upisano 111 birača, otvoreno jutros a biće zatvoreno 4. maja u 19 sati.
Birači će glasati za jednu od 12 lista poslaničkih kandidata koji se bore za dva poslanička mesta rezervisana za zonu četiri (Amerika i Evropa izuzev Francuske).
Nacionalna narodna skupština je jedan od dva doma parlamenta i ima 462 poslanika sa mandatom od 5 godina. U njoj, alžirsku zajednicu u inostranstvu zastupa osam poslanika, po dva iz svake od četiri geografske zone.
Ovi poslanici su zaduženi da zastupaju interese alžirske dijaspore i rešavaju njene zahteve i probleme.
Četiri geografske zone su utvrđene na sledeći način: dve su u Francuskoj (zona jedan na severu i zona dva na jugu). Zona tri pokriva izborne jedinice u Magrebu, Mašreku, Africi i u Aziji i Okeaniji, dok zonu četiri čine diplomatske i konzularne izborne jedinice u Americi i Evropi (izuzev Francuske).
Izbore kontroliše Nezavisna visoka institucija za kontrolu izbora, čiji su članovi sudije i predstavnici civilnog društva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.