Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2016, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ženevi predstavlja nikad bolji Concept One (FOTO, VIDEO)

Jedna od zvijezda ovogodišnjeg sajma automobila u Ženevi, koji počinje početkom marta, sigurno će biti i Rimac Automobili i njihov serijski Concept One model električnog automobila. Konceptnu verziju smo upoznali 2011. godine na sajmu u Frankfurtu. Nova generacija Concept One modela biti će proizvedena u osam primjeraka po cijeni od oko 800.000 evra.

Mate Rimac će prije svega istaknuti kako je ovaj automobil od početka razvijan s namjerom samo električnog pogona. Dakle, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Concept One nije baziran na sportskom automobilu s hibridnim pogonom, što je dizajnerima dalo više slobode prilikom kreiranja ovog jedinstvenog vozila.

Službene fotografije i video pokazuju kako se izvana Concept One ne razlikuje mnogo od verzije iz 2011. godine, no ispod poklopca dogodile su se bitne promjene. Istina, serijski Concept One čine nešto agresivnije linije prednjih i zadnjih svjetala, kao i maske te prednjeg poklopca. Redizajniran je i veliki stražnji karbonski difuzor, a novost su i 20-inčni alu felne.

Kako stoji u službenom saopštenju, u kabini nije korištena plastika, sve je izrađeno od aluminija, ugljičnih vlakana i Alcantare. Pažnju privlači centralni infotainment sistem osjetljiv na dodir i velika instrument ploča, preko kojih se kontroliše sve mogućnosti ove električne rakete.

Concept One pogone četiri vrlo snažna elektromotora s permanentnim magnetima postavljenim u centralni pogonskih osovina. Platforma automobila je prilagođena ovim motorima, što je rezultiralo savršenom raspodjelom težine i iznimno nizak gravitacijskom centru.

Serijski model raspolaže s ukupno 800 kW/1088 KS i 1.600 Nm. Pritom je ključan R-AWTW (Rimac All Wheel Torque Vectoring) sustav koji putem brojnih senzora optimizira raspodjelu momenta za svaki točak, i to 100 puta u jednoj sekundi. Posljedica je dosad neviđena upravljivost, stoji u saopštenju. Četiri su moda rada, od comforta do drifta.

Ono što Concept One razlikuje od konkurencije je i baterijski sustav s 8450 ćelija, koje su pojedinačno kontroliše te kojima se upravlja preko kućnog kontrolnog modula. Sistem prilikom ubrzanja može isporučiti čak 1 MW snage.

Zahvaljujući ovim impresivnim karakteristikama, Concept One ima predznak super automobila. Naime, do stotke će ubrzati za svega 2,6 sekunde, na 200 km/h je nakon 6,2 sekundi, dok će 300 km/h postići za nevjerojatnih 14,2 sekundi. Najveća brzina mu iznosi 354 km/h, poručuju iz Rimac Automobila.

Concept One se može pohvaliti i sa vrhunskim voznim svojstvima zbog naprednog pogona na sva četiri kotača sa sistemom raspodjele okretnog momenta. Radi se o elektronskom nadziranom i podesivom sistemom koji vozaču nudi različite mogućnosti prilagodbe.

“Moj cilj nije kreiranje električne verzije današnjih supersportskih automobila. Želim iskoristiti dostupnu tehnologiju za kreiranje supersportskog automobila koji će u mnogim bitnim segmentima biti ispred konvencionalnih rješenja. Želim kreirati supersportski automobil koji je primjeren vijeku u kojem živimo”, kaže Mate Rimac.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.