U Zagrebu održan sastanak komisija za nestala lica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zagrebu održan sastanak komisija za nestala lica

Predstavnici komisija za nestala lica Srbije i Hrvatske održali su sastanak u Zagrebu na kome su razgovarali o unapređenju pravnog okvira saradnje i razmotrili ostala pitanja koja su od značaja za međudržavnu saradnju.

Kako je saopštila Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije, sastanak je održan u utorak, i na njemu su bili prisutni i predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem nestalih lica - Međunarodnog komitet Crvenoga krsta (MKCK), Međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komisije za nestale osobe (MKNL) i UNDP.

Predstavnici nadležnih vladinih tela za traženje nestalih lica dve zemlje, istakli su svoju opredeljenost rešavanju pitanja nestalih lica kao prioritetnom humanitarnom pitanju od posebnog značaja za porodice nestalih lica kao i za međudržavne odnose.

Radi unapređenja međusobnih odnosa u problematici nestalih lica, Poverenstvo Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe je iniciralo donošenje novog pravnog okvira saradnje prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

U nastavku sastanka, predstavnici Komisije i Poverenstva su izneli trenutno stanje u problematici nestalih lica, raspravljali o nadležnostima i standardima pri njihovom evidentiranju i usaglasili se o potrebi novog izdanja "Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske", koje bi trebalo biti objavljeno do kraja ove godine.

Takođe, obe strane su izvestile o preduzetim aktivnostima u odnosu na obaveze preuzete na zadnjem sastanku, a posebna pažnja je posvećena otvorenim pitanjima i zahtevima za rešavanjem slučajeva nestalih lica.

U pogledu otvorenih pitanja, koja predstavljaju suštinu odnosa vladinih tela za traženje nestalih Republike Srbije i Republike Hrvatske, strane su se saglasile o potrebi intenziviranja rada na njihovom rešavanju.

U tom smislu, dogovoreni su konkretni mehanizmi buduće saradnje sa ciljem rešavanja otvorenih pitanja i razmenjene su raspoložive informacije koje će u predstojećem periodu biti predmet provera.

Dogovorene su i predstojeće aktivnosti, zajednička izviđanja i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih lica, a radi intenziviranja rada na prikupljanju saznanja, sledeći radni sastanak će se održati do kraja meseca juna ove godine u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.