U Žablju drugi krug izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2010, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Žablju drugi krug izbora

ŽABALJ - U opštini Žabalj, u 13. izbornoj jedinici na nivou pokrajine, tačno u 20 časova zatvorena su biračka mesta na kojima je nešto više od 22 hiljade građana s pravom glasa biralo jednog poslanika u Skupštini Vojvodine.

Predsednik Pokrajinske izborne komisije (PIK) Darko Rudić izjavio je večeras da su dopunski izbori protekli bez nepravilnosti i da će se, najverovatnije, održati i drugi krug glasanja pošto nijedan od osam kandidata nije dobio dovoljnu većinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Prema nezvaničnim rezultatima u drugi krug izbora ići će Tihomir Nežić (DS-SPO-PS), koji je dobio 26.44 odsto glasova i Jovica Panić (LSV) koji je dobio 15.11 odsto glasova.

"Nezvanično se govori da je izlaznost birača bila oko 45 procenata i da nijedan od osam kandidata nije dobio više od polovine glasova. To znači da će se održati i drugi krug izbora i to 23. maja", naglasio je Rudić na konferenciji za novinare održanoj u Skupštini Vojvodine samo sat nakon zatvaranja 31 biračkog mesta u Opštini Žabalj.

Do tog trenutka u PIK je, kako je rekao, stigao samo jedan tačan podatak, a to je da su do 19 sati svoju građansku dužnost ispunila 8.973 birača, što je 40,21 odsto ukupnog biračkog tela.

"Prema informacijama dobijenim od Izborne komisije u 13 izbornoj jedinici u Žablju glasanje je proteklo u skladu sa propisanim normama. Biračka mesta su otvorena u sedam, a zatvorena u 20 časova i nije bilo nikakvih primedbi na tok izjašnjavanja", dodao je Radić.

Prema spisku Pokrajinske izborne komisije u pomenutoj opštini ima 22.316 birača, a oni su se izjašnjavali na 31 biračkom mestu.

U borbi za poslanički mandat borilo se osam kandidata stranaka i koalicija.

Dopunske izbore po većinskom sistemu raspisao je predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši sredinom marta ove godine, zbog smrti poslanika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije Branislava Popova.

Pokrajinski parlament ima 120 poslanika, od kojih se polovina bira po proporcionalnom (partijskom), a polovina po neposrednom (većinskom) sistemu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.