U Vranju u štrajku 10 škola

Izvor: Glas javnosti, 03.Sep.2012, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranju u štrajku 10 škola

VRANJE - U 48 osnovnih škola sedam opština Pčinjskog okruga jutros su u klupe sela 2.532 prvaka, što je za 15 odsto manje nego prošle godine, a štrajk su najavili zaposleni u oko 20 škola.

U osnovne škole je krenulo 24.000 đaka, a u 17 srednjih oko 10.400.

"Najveće smanjenje broja prvaka beležimo u osnovnim školama opštine Bujanovac - 274. Tamo je lane bilo 783, a ove godine samo 519 prvaka", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << izjavio je Jovica Stevanović prosvetnio savetnik.

Načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović je rekao da je ovih 15 odsto prvaka manje ozbiljan problem koji proizvodi nove nedaće i traži odgovore na mnoga pitanja.

"Tih 440 prvaka manje, znači oko 50 odeljenja manje, a to opet znači manje pedesetak prosvetnih radnika. To nije samo problem okruga, to je za državu Srbiju ozbiljan problem", kazao je za Mihajlović.

Prvog radnog dana nove školske godine, samo u Vranju štrajkovaće prosvetni radnici u 10 škola i moguće još toliko u Pčinjskom okrugu, rekao je Tomislav Pešić, koji u Vranju predvodi Uniju sindikata prosvetnih radnika.

"Mi imamo svoje zahteve koji nisu ispunjeni. Zato su danas u štrajku svi prosvetni radnici članovi Unije sindikata. Do kada će štrajk trajati, zavisi od Vlade Srbije", kaže Pešić.

Zdravko Veličković, predsednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Vranju, međutim, ukazuje da se stiče utisak kao da poneki prosvetni radnici štrajkači, nikada nisu bili učenici.

"Greh je štrajkovati danas, prvoga dana, koji treba da bude praznik za preko 2.500 prvaka i njihovih roditelja. Mislim da smo morali sve da učinimo da ovaj dan deca pamte po dobru", kazao je Veličković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.