Izvor: Blic, 14.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vranju grade novu školu

U Vranju grade novu školu

KRAGUJEVAC, VRANJE, ZAJEČAR, VALJEVO - Vreme letnjeg raspusta se po pravilu koristi za uređenje škola. Tako će ovog leta grad Kragujevac za održavanje i opremanje osam srednjih, 22 osnovne škole sa 43 izdvojena odeljenja i ustanove za decu sa 13 vrtića iz budžeta izdvojiti 85 miliona dinara. Najvažnija investicija u vranjskoj prosveti je izgradnja stručne škole od 4.000 kvadrata koja će koštati četiri milona evra. Za par dana počeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potpuna rekonstrukcija zgrade zaječarske Osnovne škole 'Ljuba Nešić' čiji je predračun oko milion evra.

U Kragujevcu je prioritet uređenje seoskih škola. Prema rečima Lele Makojević, načelnice Gradske uprave za vanprivredu, u Kragujevcu će 16 miliona dinara biti uloženo u rekonstrukciju zgrade, opremanje kabineta i dogradnju mokrih čvorova u školi u Lužnicama. Biće adaptirana škola u Novom Milanovcu, a nove kotlarinice i centralno grejanje dobiće osnovne škole 'Đura Jakšić' i 'Natalija-Nana Nedeljković', kao i škola za decu oštećenog sluha, za šta će biti utrošeno deset miliona.

U saradnji sa MZ u školi u Botunju uvedeno je grejanje, a na zgradi u Kormanu postavljen gromobran.

Ugovoreni su radovi za prepokrivanje krovova na školama 'Živadinka Divac' i 'Draginja i Milutin Todorović'. Od Ministarstva finansija očekuju se sredstva za gradnju fiskulturnih sala u tri osnovne i jednoj srednjoj školi. Predviđena je sanacija temelja i zidova škole u Maršiću koji su napukli, i fasade Tehničke škole za mašinstvo i saobraćaj. Investicija je vredna 13,9 miliona.

U Vranju izgradnja stručne škole počeće za koji dan i trajaće najviše godinu i po dana. Prema rečima Miroslava Spasića, v.d. načelnika Sekretarijata za obrazovanje, kulturu, sport, informisanje i omladinu u opštini Vranje, međunarodna nevladina organizacija 'Agencija za rekonstrukciju' uložiće za izgradnju škole za 850 đaka četiti miliona evra.

- Pod krovom nove školske zgrade biće, verovatno, đaci Medicinske i Hemijske škole. Ovog leta planira se i rekonstrukcija krova Gimnazije 'Bora Stanković'. Lokalna samouprava u ovaj projekat uložiće šest miliona dinara. Za 800.000 dinara biće rekonstruisana fiskulturna sala u osnovnoj školi u Vrtogošu. Biće zamenjen i krov na školskoj zgradi u Moštanici, za šta će biti utrošeno 200.000 dinara. Oko tri miliona dinara biće utrošeno za opravku sanitarne i elektroinstalacije - rekao je Spasić.

U selu Nesvrta kod Vranjske Banje završava se izgradnja škole, a u Krivoj Feji za 500.000 dinara biće adaptiran plafon u tamošnjoj školi. Planira se i rekonstrukcija školskih zgrada u Lipovcu, Donjem Trebešinju i Vlasu i ukupno će biti utrošeno više od 7,8 miliona dinara.

Za rekonstrukcija zgrade zaječarske Osnovne škole 'Ljuba Nešić' za sada su norveška vlada i Agencija za energetsku efikasnost obezbedile pola miliona od potrebnih miliona evra. To je treća škola po starosti u Srbiji. Izgrađena je davne 1893. godine i nalazi se pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika.

- Uradiće se potpuna adaptacija svih učionica i hodnika, što podrazumeva promenu parketa, krečenje, zamenu prozora. U planu je i potpuna rekonstrukcija fiskulturne sale na mestu sadašnje đačke kuhinje. Urediće se i opremiti prostorija zubne ambulante za učenike, kao i restauracija spoljašnjosti zgrade - kazala je direktor škole Dragana Golubović.

Kako radovi ne mogu biti završeni do početka školske godine, oko 850 učenika ove škole nastavu će pohađati u zgradi Srednje škole.

U valjevskim osnovnim i srednjim školama, dok traje letnji raspust, moglo bi da bude obimnijih građevinskih radova i renoviranja školskih zgrada samo ako Ministarstvo prosvete i lokalna samouprava odobre finansiranje radova za koje su te škole konkurisale. Dok ne stigne novac, izvesno je da će valjevske škole do početka nove školske godine bar biti okrečene.

Najobimniji radovi planirani su u Srednjoj tehničkoj školi gde treba da se obavi kompletna rekonstrukcija i zamena fasade. Za taj posao, vredan oko 12 miliona dinara, ipak, neophodno je aminovanje Ministarstva prosvete.

- Sve što je do sada urađeno finansirala je sama škola i delom opština. Krečenje 6.000 kvadrata smo završili, zamenili smo laminat u pet kabineta i kancelarija i ostalo je, sem fasade, samo da u fiskulturnoj sali zamenimo deo parketa, ugradimo ventilatore i mreže na prozorima - kaže direktor Tehničke Branko Goloskoković.

Krečenja škole i prepakivanja parketa u fiskulturnoj sali biće u Medicinskoj, dok u Gimnaziji, pored toga, planiraju i popravku lima na školskom krovu i krpljenje fasade. Moleraj sledi i u Ekonomskoj školi. U osnovnim školama koje je kontaktirao 'Blic' takođe napominju da je jedino izvesno krečenje.

Dopisnici 'Blica'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.