„U Vojvodini ne sme biti GM proizvoda“

Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„U Vojvodini ne sme biti GM proizvoda“

U Novom Sadu započela je Međunarodna eko-konferencija, tematski posvećena zdravstvenoj bezbednosti hrane, na kojoj će svoje naučne radove izložiti domaći i više od 30 inostranih autora iz 11 zemalja.

Finansijski pokrovitelj konferencije i ove godine je Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović prilikom otvaranja „Eko-konferencije“ rekao je da je ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << manifestacija izrasla u značajan stručni i naučni skup. Poslednjih godina se održava pod pokroviteljstvom Uneska, a ove godine, kako je naglasio resorni sekretar, ima ček sedam pokrovitelja, među kojima su izuzetno značajne institucije iz zemlje i inostranstva.

- Na kraju konferencije očekuje se pedesetak naučnih radova i saopštenja na temu zdravstveno bezbedne hrane, u oblasti koja je posebno značajna za AP Vojvodinu, s obzirom na to da smo orijentisani i prepoznatljivi po proizvodnji hrane i prerađivačkoj industriji koja se na nju naslanja - rekao je Petrović.

On je naveo i da je održivi razvoj u ovoj oblasti u fokusu aktivnosti Pokrajinske vlade.

- Orijentacija Pokrajinske vlade je da u našem uključivanju u EU moramo zadržati našu pokrajinu kao područje koje je lišeno proizvodnje genetski modifikovanih proizvoda. Kad se tome doda i naše nastojanje da kroz odgovarajuću standardizaciju obezbedimo i kontrolu proizvoda namenjenih izvozu, onda se vidi da je godišnja globalna tema koja se odnosi na zdravstvenu bezbednost hrane od centralnog interesa za Pokrajinsku vladu, koja će i dalje snažno podržavati ovakve manifestacije - kazao je Petrović napominjući savremene izazove sa kojima naša i buduće generacije imaju obavezu da se suoče.

- Razvitak civilizacije direktno je povezan sa razvojem nauke i tehnologije. Ali, razvitak nauke i tehnologije ima i drugu komponentu, pa danas imamo zagađenje životne sredine i klimatske promene, o čemu govori i jučerašnja konferencija u okviru UN, na kojoj su se predstavnici čak 125 zemalja bavili ovom ozbiljnom temom - podvukao je Petrović.

Eko-konferencija je naučni skup koji se, u organizaciji Ekološkog pokreta u Novom Sadu, održava od 1995. godine i koji je od 2003. godine dobio međunarodni status, a od 2007. godine isključivo naučni karakter i pet puta zaredom pokroviteljstvo Ujedinjenih nacija.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Matica srpska, a organizatori su Ekološki pokret Novog Sada, Akademija za nauku i umetnost Vojvodine, Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, Univerzitet u Novom Sadu, Ruski državni poljoprivredni univerzitet - MTAA iz Moskve, Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i Nacionalna organizacija za zaštitu životne sredine Italije iz Rima. Osamnaesta Međunarodna eko-konferencija i osma konferencija o zdravstveno bezbednoj hrani trajaće do 27. septembra.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.