U Valjevu i Kosjeriću najzagađeniji vazduh u novembru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Valjevu i Kosjeriću najzagađeniji vazduh u novembru

Najzagađeniji vazduh tokom novembra bio je u Valjevu i Kosjeriću, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine.

Dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10, koje su štetne za zdravlje, u Valjevu su bile tokom novembra prekoračene 26 dana, a u Kosjeriću 22 dana.

Maksimalne dozvoljene koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu su do 50 mikrograma po metru kubnom, a u Agenciji kažu za Tanjug da je u Kosjeriću maksimalna dnevna koncentracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tih štetnih čestica tokom proteklog meseca bila 149 mikrograma po metru kubnom, odnosno 146 mikrograma po metru kubnom u Valjevu.

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović rekao je da je, uz nepovoljne meteorološke uslove bez kiše i snega, uzrok zagađenja vazduha industrija, saobraćaj i individualna ložišta.

"Na loš kvalitet vazduha, osim izvora zagađenja i nepovoljnih meteoroloških uslova utiče i geografski položaj naselja. Mesta u kotlinama su zagađenija, jer nema vetra", pojasnio je Jovanović.

Prema podacima Agencije, prekoračenja dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica RM10, bilo je još i u Popovcu (16 dana), Smederevu (11 dana), Nišu (9 dana), Beogradu - Stari grad (6 dana), Novi Sad - Rumenačka (5 dana), Beograd - Novi Beograd (4 dana).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KAKO PREŽIVETI 26 DANA PAKLA Građani Kosjerića i Valjeva udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji, a najgore je bilo U NOVEMBRU

Izvor: Blic, 04.Dec.2018

Najzagađeniji vazduh tokom novembra bio je u Valjevu i Kosjeriću, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. Dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10, koje su štetne za zdravlje, u Valjevu su bile tokom novembra prekoračene 26 dana, a u Kosjeriću 22 dana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.