U VRTIĆIMA DVAPUT VIŠE DECE OD DOZVOLJENOG BROJA

Izvor: Kurir, 23.Jun.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U VRTIĆIMA DVAPUT VIŠE DECE OD DOZVOLJENOG BROJA

VALJEVO - Ministarstvo prosvete uvelo je privremene mere u Ustanovu za decu predškolskog uzrasta "Milica Nožica" u Valjevu. Privremene mere su uvedene na zahtev republičke prosvetne inspekcije koja je utvrdila brojne nepravilnosti u radu dosadašnjeg rukovodstva, koje je smenjeno.

Dužnosti je razrešena direktorka Valentina Vukojičić-Stefanović (DSS), a na mesto v.d. direktora imenovana je vaspitačica i predsednica jednog od sindikata u toj ustanovi Slavica Aleksić (SPS). Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prosvete je, takođe, razrešilo i Upravni odbor. Kako je najavljeno, privremene mere biće na snazi najduže šest meseci, do kada bi trebalo da budu izabrani direktor i novi upravni odbor ustanove.

U izveštaju prosvetne inspekcije navodi se da nije poštovan pravilnik o prijemu i upisu dece, pa je umesto 1.195 mališana u valjevskim vrtićima smešteno još toliko dece. Ukazano je i na propuste pri zapošljavanju i konstatovano da je 40 radnika na određeno vreme nezakonito zaposleno, kao i da su sklapani nezakoniti ugovori o pripravničkom radnom odnosu.

"U pitanju je politička trgovina u vladajućoj koaliciji", rekao je predsednik smenjenog UO Veseljko Belušević, koji je u tom odboru bio jedan od predstavnika roditelja. Belušević je kazao da su dugovi uglavnom nastali zbog toga što roditelji nisu na vreme izmirivali obaveze za boravak dece.

Dodao je da je dece bilo "više od normativa", ali da ih direktorka "nije primala na svoju ruku već u dogovoru sa osnivačem, Skupštinom grada" s obzirom na to da Valjevo nema dovoljno obdaništa, te da je "pritisak roditelja konstantan". Prema tvrdnjama predsednice Privremenog upravnog odbora, koja je bila članica i raspuštenog UO, Gordane Radojičić, ustanova je vođena pogrešno, te da su dugovi dobavljačima preko 12 miliona dinara.

Dosadašnjoj direktorki je predlagano da podnese ostavku i ostane u kolektivu kao pedagog, što je ona odbijala tvrdeći kako ju je "postavio ministar", pa neka je ministar i razreši, a sada je otišla na godišnji odmor. Na zajedničkom sastanku gradskih čelnika tadašnjeg Upravnog odbora i predstavnika sindikata predškolaca bilo je dogovoreno da Vukojičić-Stefanović bude smenjena. Na sastanku UO za njenu smenu, od devet članova, glasali su samo Belušević i Radojičić.

Indikativno su direktorka i Upravni odbor ustanove "Milica Nožica" smenjeni posle skoro devet meseci od pojave salmonele u valjevskim obdaništima, kada je obolelo 47 mališana, a Vukojičić-Stefanović uporno negirala da izvor epidemije može biti u centralnoj kuhinji te ustanove.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.