U VODENICE se ne ide bez BELOG LUKA i GLOGOVOG ŠTAPA: Na ovim mestima rođeni su VAMPIRI (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2020, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U VODENICE se ne ide bez BELOG LUKA i GLOGOVOG ŠTAPA: Na ovim mestima rođeni su VAMPIRI (FOTO)

Po narodnom verovanju vodenicu je sagradio Bog, ali je đavo znao tajnu čeketala i zato je ona jedina zajednička tvorevina dve moćne sile – dobra i zla.

Legenda kaže da su se u noćnim satima u vodenici okupljali vampiri, vile i druga natprirodna bića, pa su tako seljani kad padne mrak ka vodenicama retko zalazili bez glogovog štapa i čena bela luka. I iako je ovaj strah neutemljen u srpksom narodu ostao je da živi vekovima.

- Vodenice su u narodnoj svesti tajnovita >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zdanja sazdana između Boga i onoga seta. Zato postoji mišljenje da se demoni tamo okupljaju i da su noću najaktivniji i njaviše mogu nauditi čoveku. Uvek su se noću zaobilazile baš iz tih razloga, iako je poprilično jasno da vile ne igraju kolo u vodenici, ali to narodno verovanje ostalo je jako ukorenjeno u pojedinim delovima Srbije - priča etnolog Snežana Ašanin.

Verovanja u misterioznost vodenica ostala je i do danas iako ih je u Srbiji svakim danom sve manje.

- Strah je često proizilazio jer su često bile napravljene na izdvojenim mestima, na potoku u šumi, često su to u prošlosti bile i nepristupačne lokacije do koji se moralo namučiti kako bi se stiglo - kaže Snežana.

Ali, ako pitate nekog od starih vodeničara da li veruju u ove priče uglavnom ostaju rezervisani, a neki često kažu da su priče o vampirima i vilama pokrenuli upravo vlasnici vodenica kako bi je u noćnim satima spasili od pljačkanja i obijanja.

- Decenijama unazad radim za vodeničkim kamenom i nemam strah, mada retko u noćnim satima i dolazim na potok - otkriva vodeničarka Sovija Marković iz Bajine Bašte.

Obavijene su bile i zauvek će ostati obavijene velom tanovitisti. Prema jedinom ikada napravljenom popisu vodenica iz 1867. godine u Srbiji je bilo 7510 potočara, a najviše u užičkom kraju, čak više od 100. Na meljavu je dolazilo na hiljade meštana okolnih sela, ali po danu i vodenički kamen neprestano se okretao.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Zauvek će ostati obavijene velom tajne: Strah od vodenica u srpskom narodu

Izvor: B92, 15.Jan.2020, 15:01

U narodu je vekovima živelo verovanje da se u vodenicama noću okupljaju vampiri i druga natprirodna bića, pa su seljani retko izlazili bez čena belog luga i glogovog štapa.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.