U VMA obeležen Svetski dan sestrinstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2020, 15:09

U VMA obeležen Svetski dan sestrinstva

Svetski dan sestrinstva obeležen je danas na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin čestitao je praznik u ime predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Vulin je istakao da je upravo predsednik Srbije insistirao na poboljšanju položaja medicinskih tehničara i sestara, jer zna koliko su važni.

On je poručio da se doprinos i herojstvo medicinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sestara u borbi protiv korona virusa možda sada bolje vidi, ali da one taj posao rade i radiće ga i kad se ugase kamere.

"Mnoge od vas možda ne bih prepoznao bez maske, ali sa maskama vas odlično prepoznajem i vrlo dobro znam kako su vam izgledale oči u nekim od teških trenutaka u nekim od bolnica, gde smo bili zajedno, kada smo učili šta nas čeka i suočavali se s nepoznatim", rekao je ministar.

Poručio je da je država učinila sve što je mogla da popravi standard medicinskih sestara i tehničcara i zaposli veći broj ljudi, kao i da omogući mnogima koji su radili pod raznim ugovorima da konačno dobiju stalni radni odnos.

"Ostali smo možda dužni i prema onima koji su nas čuvali i lečili 1999. godine, za vreme NATO agresije. Nikad nismo posebno skrenuli pažnju na vojni sanitet, na one koji su izvlačili ranjene ili mrtve sa prvih linija, i u godinama koje dolaze hoću da nađemo načina, zbog istorije, ali i zbog vas i zbog budućnosti, da se odužimo tim ljudima", rekao je Vulin.

Zahvalio je pripadnicima vojnog zdravstva na časnoj službi i izrazio nadu da će se uskoro videti bez maski i rukavica.

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević istakao je da je zbog pandemije kovida 19, i inače zahtevan posao medicinara dodatno otežan.

"Velikim trudom u prethodnih devet nedelja još jednom je potvrđena snaga vojne sestre, koja se kroz istoriju pokazala dominantnim simbolom kvaliteta zdravstvene nege vojnog saniteta", rekao je pukovnik Vukosavljević i dodao da su medicinski tehničari i sestre dokazali koliko im je poziv težak i koliko nagrada i pohvala zaslužuje.

Naveo je da su ove godine za najbolje jednoglasno odabrana dva medicinska tehničara u Kovid centru Karaburma i na prijemno-trijažnoj Službi hitne pomoći Vojnomedicinske akademije.

Vukosavljević i podsetio da više od 100 medicinskih tehničara, koji se još nalaze u kovid bolnici na Karaburmi, svedoči o značaju VMA za drugu liniju odbrane od virusa.

Glavna sestra VMA Bojana Jovanović ukazala je na značaj današnjeg praznika i navela da je poziv medicinske sestre plemenit i nesebičan, ozbiljan i odgovoran.

Ona je rekla da je VMA tokom protekle godine omogućila prijem u stalni radni odnos 140 medicinskih sestara i tehničara, a preduzeti su i koraci na usavršavanju tog kadra.

U tradicionalnom izboru, najbolji tehničari sa VMA su Milan Radojković iz Centra hitne pomoći VMA i Daliborka Radišić, sa Klinike za anesteziju i reanimaciju, a pohvaljeno je i više tehničara i sestara iz raznih organizacionih celina Vojnomedicinske akademije.

Ministar odbrane dodelio je vojne spomen medalje za izuzetne rezultate u Vojnoj službi, prvi put vojnim službenicima Daliborki Dragišić i Mariji Bradić, a više pripadnika je nagrađeno sedmodnevnim boravkom u objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, namenjenim za odmor i rekreaciju.

Jedan od nagrađenih Milan Radojković, glavni tehničar Centra hitne pomoći Vojnomedicinske akademije, istakao je da mu je velika čast zbog priznanja, zbog sebe ali i zbog kolega.

"I moje kolege su deo ovog tima i ove nagrade. U Centru hitne pomoći krenuli smo i pre vanredne situacije, preduzeli sve preventivne mere i formirali trijažnu službu. Statistika govori da je oko 14.000 pacijenata prošlo kroz trijažni šator, a pregledano je više od 9.000 pacijenata tokom pandemije", rekao je Radojković.

Daliborka Radišić je svim građanima zahvali na velikoj podršci koji pružaju njoj i njenim kolegama tokom borbe protiv virusa.

"Bez vaše podrške ne bismo uspeli. Iako imam dosta iskustva u radu tokom vanrednih okolnosti, za mene je ovo bio dosad najveći profesionalni izazov. Glavna sestra sam kovid bolnice na Karaburmi i želim da vam potvrdim da činimo sve da pomognemo ljudima i što pre se vratimo svojim porodicama", rekla je Daliborka Radišić.

Svetski dan sestrinstva obeležava se tradicionalno još od 1974. godine, 12. maja, na dan kada je rođena Florens Najtingejl, koja se smatra osnivačem moderne medicinske prakse.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: medicinske sestre i tehničari su važni za ovu državu

Izvor: Beta Video, 12.Maj.2020

BEOGRAD - Čestitajući praznik u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Aleksandar Vulin je istakao da je upravo predsednik insistirao na poboljšanju položaja medicinskih tehničara i sestara, jer zna koliko su važni. (CH1) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.