U VAJBER GRUPI BILO I LEKARA: Zalagali se da leče koronu ivermektinom koji se daje životinjama

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2021, 21:18

U VAJBER GRUPI BILO I LEKARA: Zalagali se da leče koronu ivermektinom koji se daje životinjama

Grupa na Vajberu podigla mnogo prašine.

Direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić rekao je za RTS da je u prethodnoj godini zabeleženo 17 verbalnih napada na lekare, što je evidentirala Lekarska komora Srbije.

- Žrtve nasilja u zdravstvenim ustanovama su najčešće medicinske sestre i tehničari, i u tom smislu Lekarska komora sa Komorom sestara i drugim komorama je pokrenula inicijativu za izmenu zakona da se napad na njih tokom vršenja zdravstvene delatnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tretira kao napad na službeno lice - rekao je Dinić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku to je napad koji kasnije pada na klasičnu građansku parnicu.

- Pošto nam je jasno da zdravstveni radnici ne mogu imati status službenog lica jer to pripada jedino vojsci i policiji, smatramo da kao i advokati, i lekari i medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici mogu da budu tretirani u krivičnom zakonu – da napad na njih bude tretiran kao napad na službeno lice i na takav način sankcionisan - rekao je Dinić.

Ako ne svi, onda kolege koji rade u Hitnoj pomoći, jer je takvo ponašanje pojedinaca nešto od čega moramo jasno da se ogradimo i da kao društvo kažemo šta mislimo o tome, dodaje on.

Dinić kaže da je to model i obrazac ponašanja pojedinaca i oni se tako ponašaju i u zdravstvu i na drugim mestima, i to kao društvo moramo da oštro sankcionišemo posebno kada se neko trudi da pomogne drugome a nađe se u životnoj opasnosti, podvukao je Dinić.

Četrnaestog oktobra pokrenuta je linija na kojoj građani mogu da prijave lekare koji ne savetuju vakcinaciju bez opravdanog medicinskog razloga.

- Na mejl Lekarske komore je stigla jedna prijava, u neprekidnoj smo komunikaciji sa zdravstvenom inspekcijom koja administrira taj broj telefona, oni su prosledili primedbe - kaže Dinić.

Prema njegovim rečima, najveći broj primedbi su nesuvisli komentari – najčešće ljudi koji su protiv vakcinacije, ali ima nekoliko prijava koje će ući u proceduru i ispitati okolnosti da li su osnovane ili ne.

Ako lekar izjavi nešto protiv vakcinacije to je, kako kaže, za osudu.

- U ovom trenutku struka nikad nije bila jedinstvenija nego sada kada je u pitanju vakcinacija, nepodeljeno je mišljenje i stav struke - istakao je Dinić.

Dinić kaže da je to nešto "što smo videli iz medija, petak, subota, nedelja, bilo je medijski ispraćeno".

- Očekujem saradnju sa zdravstvenom inspekcijom i delom za visokotehnološki kriminal, da se identifikuju lica koja administriraju tu grupu, da li su delovala suprotno lekarskoj profesiji. Zabranjeno je pružanje zdravstvene usluge van ustanove - rekao je on.

- Zatražićemo redakciju ako hoće da nam daju podatke sa recepta, da vidimo da li se to dogodilo u zdravstvenoj ustanovi, ako jeste lekar da ispitamo okolnosti i da se sankcioniše takvo neprofesionalno ponašanje - rekao je Dinić.

Kako kaže, važna je saradnja sa zdravstvenom inspekcijom, da se razmenjuju podaci i da se na bazi toga pokrene postupak pred sudom časti.

- Kao i u svakom procesu, morate imati tužbu i neko delo koje pravnici formulišu, pozivaju se dve strane koje daju izjave i teče kao svaki drugi proces - zaključio je Dinić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.