Izvor: B92, 25.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U UTORAK PROTESTI SPS ZBOG UREDBE O SARADNJI S HAGOM

Socijalisticka partija Srbije podnela je u ponedeljak Saveznom ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti uredbe o saradnji sa Haskim tribunalom. Na konfenerenciji za novinare clan glavnog odbora SPS Zoran Nikolic izneo je ocekivanje da ce sud hitno odgovoriti na zahtev socijalista i ce istovremeno narediti obustavu izvrsenja uredbe do donosenja odluke. "Uredba savezne vlade je neodrziva i duboko je povredila Ustav. Ocekujemo da ce Savezni ustavni sud postupati brzo i odgovorno", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Nikolic. U utorak ce se na Trgu Republike u Beogradu odrzati miting SPS pod nazivom "Protiv Haga i za slobodu Srbije". Poslanici socijalista Zarko Obradovic i Ljubomir Ilkic najavili su kombinaciju pravnih i politickih sredstava borbe: Obradovic: 'Mi cemo u odnosu na situaciju povlaciti poteze, koristicemo sredstva i metode koje su koristili i drugi. Ako je opozicija u jednom vremenu koristila odredjene metode pa je to bilo prihvatljivo i za njih i za druge, ne vidim zasto to ne bi mogla i SPS'. Ilkic: 'Energije i snage imamo i ubedjen sam da cemo je najbolje i najpametnije rasporediti, ali je presija aktuelnog rezima velika. I one noci kada je hapsen predsednika, skretani su autobusi. Ocekujem da ce presija biti i za ovaj miting i za nase sledece akcije, ali nalazimo se na putu prava i pravde i tu ne mozemo da izgubimo. Verujte da ce biti interesantno u Saveznoj skupstini narednih dana, iako je predsednik Skupstine najavio godisnji odmor'.

Na pitanje novinara kako su na uredbu o saradnji sa Hagom reagovali optuzeni clanovi SPS Vlajko Stoiljkovic, Nikola Sainovic i Milan Milutinovic, Ljubomir Ilkic je rekao: 'Hvala na pitanju, zivi su, zdravi su, dobro su i ovde su. Ponasaju se potpuno normalno i svaki dan obavljaju svoje poslanicke i partijske duznosti, kao i svi ljudi ciste savesti'. Inace, bivsi republicki ministar policije susreo se po zavrsetku konferencije za stampu sa jednim brojem novinara u hodniku zgrade SPS. Na pitanje da li je uplasen, Stoiljkovic je dobacio odgovorio: "Zasto bih strahovao, Uredba je neprimenjiva", prenosi B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.