U Tunisu izvršen puč? Predsednik: Sve je po zakonu FOTO

Izvor: B92, 27.Jul.2021, 08:37

U Tunisu izvršen puč? Predsednik: "Sve je po zakonu" FOTO

Glavne političke stranke u Tunisu optužile su predsednika Kaisa Saida da je izveo puč nakon što je razrešio premijera Hikema Mećićija i suspendovao parlament.

Kais smatra da je delovao u skladu sa Ustavom.

Njegov potez usledio je u nedelju nakon masovnih, nasilnih protesta povodom postupanja vlade tokom epidemije korona virusa i zbog ekonomskih i socijalnih poteškoća, prenosi Rojters.

Kasno sinoć razrešeni premijer Hikem izjavio je da će svoja ovlašćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predati onome koga odredi predsednik Said. Predsednik Tunisa Kais Said poručio je onima koji kritikuju njegove najnovije odluke o raspuštanju parlamenta i smeni premijera da "obnove lekcije iz ustavnog prava" ističući da je odluke donosio držeći se člana 80. Ustava Tunisa.

Said je u ponedeljak uveče doneo odluku o zabrani okupljanja i kretanja ljudi i vozila od 19 časova do 6 sati ujutru, koja će trajati do 27. avgusta. Uredba uključuje i zabranu kretanja između gradova u Tunisu i po isteku policijskog časa, osim kada je reč o ispunjavanju osnovnih potreba i u hitnim zdravstvenim slučajevima.

Demonstranti koji su se u nedelju sukobili sa policijom, slavili su na ulicama glavnog grada Tunisa, nakon što je kasno sinoć objavljena odluka predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.