U Trebinju održana kulturna manifestacija Dučićev dan

Izvor: Blic, 08.Apr.2017, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Trebinju održana kulturna manifestacija "Dučićev dan"

Kulturna manifestacija Dučičeve večeri poezije, koja se održava u rodnom gradu Jovana Dučića, dobila je  povelju zahvalnosti Filološkog fakulteta u Beogradu za izuzetan doprinos i saradanju u čuvanju i negovanju srpske kulturne baštine.

Povelju je sinoć na svečanoj akademiji „Dučićevog dana“, koja je bila posvećena Gojku Đogu, prošlogodišnjem dobitniku Dučićeve nagrade, predsedniku Saveta Dučićevih večeri poezije Luki Petroviću  uručio profesor Jovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Delić.

Govoreći o pesništvu Gojka Đoga, na večeri laureata, Delić je rekao da je po svom pesničkom samopožrtvovanju i sudbini, stavu i odnosu prema pesništvu i spremnosti da se pesnička reč plaća slobodom i svojoj glavom, Đogo jedinstvena figura sprske peozije.

Na akademiji nazvanoj Đogovim stihom “Odavno je u prekidu veza sa nebesima”, njegovu poeziju govorio je Nebojša Dugalić, prvak Narodnog pozorišta u Beogradu.

U muzičkom delu programa nastupili su braća Teofilović, operski pevači primadoma beogradskog Narodnog pozorišta Gabrijela Ubavić i Dragutin Matić, pijanista Nevena Živković, trebinjski hor “Tribunija”, vokalni solista Milisav Sukonjica i pijanista Božidar Vučur.

Večeri laureta zavšrena je ovogodišnja kulturna manifestacije Dučićev dan, koja se svake godine u Trebinju održava na Blagovesti, dan smrti sprskog pesnika Jovana Dučića.

Dučićeve večeri poezije biće održane u oktobru, u znak sećana na oktobar 2000. godine kada su zemni ostaci pesnika iz Libertvila preneseni na Crkvinu iznad Trebinja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.