U Tanjugu održana komemoracija Fadilju Lukaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 17:48

U Tanjugu održana komemoracija Fadilju Lukaju

Komemoracija nedavno preminulom novinaru Fadilju Lukaju održana je danas u Tanjugu u prisustvu članova porodice i brojnih kolega.

Opraštajući se od Lukaja njegove kolege su istakle da je dugogodišnji novinar i nekadašnji pomoćnik direktora agencije bio jedan od onih koji su 24 sata dnevno stvarali slavno ime Tanjuga.

Komemoraciji su prisustvovali supruga Vesna i sin Denis, mnoge kolege koje su sa njim godinama zajedno radile, kao i mlađi novinari agencije koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ga nisu upoznali, a danas su mu odali počast.

U ime kolega urednik Željko Vučković je rekao da se poslednja pošta kolegi i prijatelju odaje u duhu nekadašnje Tanjugove tradicije.

"Ovde, uz bistu Moše Pijade, nevidljivi, stoje mnogi Tanjugovi novinari, fotoreporteri, prevodioci, stenografi, daktilografi, tehničari, koji su 24 sata dnevno stvarali slavno ime Tanjuga. Jedan od njih bio je i Fadilj Lukaj", kazao je Vučković.

Ističe da Fadilj nije počeo da radi u Tanjugu u godinama kada se lako živelo, već naprotiv, u onim koje je istorija počela da beleži, u godinama lomova, siromaštva, razlaza, podela, rata, NATO bombardovanja.

"Radio je u godinama koje su bile prelomne i za državu i za Tanjug. A nosio je ime - Fadilj Lukaj. Da, bio je Albanac, ali nikada to nije ni isticao, niti krio. Niti smo mi pred njim krili svoja nacionalna osećanja", prisetio se Vučković.

Za Lukaja su, kaže, govorili da je bio diplomata, u najboljem smislu te reči.

Bio je, dodao je Vučković, jedan od onih koji pokušavaju da smire situaciju, da se niko ne naljuti, da kaže istinu, ali da nikog ne povredi.

"Nikada nije imao lošu nameru. Bio je odmeren, principijelan, pošten, a mlađe kolege je pomalo zabavljala njegova nekad preterana ozbiljnost", rekao je Vučković.

Kolege ga pamte kao doslednog agencijskog novinara koji je poštovao pravila agencijskog izveštavanja, a koga su sagovornici, akteri događaja o kojima je pisao, kao i vodeći političari, poštovali i uvažavali.

"Bio je izveštač i svedok jednog prošlog vremena jugoslovenstva i istorijskog vremena raspada jedne zemlje koje više nema", kazao je Vučković.

Lukajev savet koji će kolege pamtiti jeste da je novinarstvo zanat koji se "krade".

"Deco slobodno 'kradite', Tanjug je najbolje mesto da 'ukradete zanat' i posle toga pustite novim generacijama da 'kradu' od vas", govorio je Lukaj.

Novinar Fadilj Lukaj preminuo je 4. juna nakon kraće bolesti, a sahranjen je prošle nedelje u Peći, mestu u kome je 1954. godine rođen.

Pošto mu je otac imenovan za sudiju Ustavnog suda Srbije, Fadilj je došao u Beograd na studije gde se i oženio, a krajem sedamdesetih počeo je da radi u Tanjugu kao prevodilac i novinar.

Ceo radni vek proveo je u Beogradu u agencijskom novinarstvu, od čega najviše u Tanjugu, a jedno vreme i u agencijama Beti i Fonetu.

Bio je izveštač sa skoro svih najvažnijih događaja koji su na ovim prostorima obeležili savremenu istoriju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.