U TOKU SU ŽESTOKE ULIČNE BORBE NA JUGU IZRAELA! Poslata vojska, u šest gradova najkritičnije (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2023, 07:42

U TOKU SU ŽESTOKE ULIČNE BORBE NA JUGU IZRAELA! Poslata vojska, u šest gradova najkritičnije (VIDEO)

Međunarodna zajednica je osudila napad Hamasa na Izrael

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je danas da se borbe sa palestinskim snagama trenutno vode u šest gradova na granici Pojasa Gaze, navodeći da su borbe u toku u Beri, Kfar Azi, Nirimi i Alumimu. 

Hagari je na brifingu za novinare rekao da se tokom protekle noći "oko 70 terorista infiltriralo  u Beri, ali da je većina njih je ubijena u borbi sa izraelskim snagama, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dok se preostali i dalje kriju u kućama u tom kibucu", prenosi "Tajms of Izrael".

Hagari je potvrdio da su izraelske snage do sada "eliminisale 425 palestinskih terorista u Pojasu Gaze i još stotinu na teritoriji Izraela". Prema njegovim rečima, izraelska vojska sprovodi regrutaciju više hiljada pripadnika rezervnog sastava vojske.

Izraelska avijacija izvodi kontinuirane vazdušne udare na položaje palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, a lokalni mediji prenose da je Hamas raketirao grad Aškelon na jugu Izraela. Istovremeno, sekretar izraelske vlade izjavio je da je planirano da novi rat u Pojasu Gaze "bude poslednji".

Izvor blizak Hamasu izjavio je ranije za "Tajms of Izrael" da je ta grupa vodila višegodišnju kampanju kako bi zavarala Izrael i uverila ga da ona ne želi oružani sukob i da se može umiriti ekonomskim podsticajima za održavanje relativnog mira.

- Hamas je želeo da ostavi utisak da nije spreman za borbu koristeći tokom poslednjih nekoliko meseci obaveštajnu taktiku obmane bez presedana. Dok se pripremala ova masovna operacija Hamas je ciljano želeo da ostavi utisak da nije voljan da uđe u borbe i konfrontacije sa Izraelom - rekao je neimenovani izvor izraelskog dnevnika.

Kako prenosi Si-En-En, do sada je u sukobima poginulo više od 700 Izraelaca i oko 400 Palestinaca, a prema podacima palestinskih vlasti među poginulima je 78 dece.

Sednica Saveta bezbednosti UN posvećena situaciji u Izraelu održana je noćas iza zatvorenih vrata, a SAD su pre početka zasedanja zahtevale od svih 15 članica da osude ''gnusne terorističke napade koje je počinio Hamas''.

Zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud rekao je pre početka sastanka da su SAD ''uvek osuđivale nasilje nad nedužnim civilima, bilo izraelskim ili palestinskim'', preneo je ranije AP.

U međuvremenu je američka izaslanica za antisemitizam Debora Lipštat izjavila da su Palestinci izveli "varvarski, najsmrtonosniji napad na Jevreje još od vremena Holokausta".

- Niko nema pravo da govori Izraelu kako da se brani i spreči i odvrati buduće napade... Za ovo masovno ubistvo nema nikakvog opravdanja - objavila je na društvenim mrežama Lipštat.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.