U Šumadiji uništen rod šljiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2018, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Šumadiji uništen rod šljiva

Nakon olujnih vetrova praćenih gradom i obilnim padavinama koji su ove nedelje pogodili Topolu celokupni rod poljoprivrednih proizvođača skoro je u potpunosti uništen. Ova šumadijska opština poznata je po izvozu voća prve klase. Prosečan izvoz na godišnjem nivou iznosio je preko 18 miliona evra dok će sada jedva i dostići cifru izvoza od pola miliona.

Vladan Vesić voćar iz sela Žabare kod Topole ne pamti ovakvu godinu sa čestim olujnim vetrovima, obilnim padavinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i gradom koji je uništio gotovo celokupan rod poljoprivrednih proizvođača u ovom delu Šumadije.

"Imam tri i po hektara šljiva, od toga nije sve na rodu ali je deo koji je u rodu potpuno upropašćen. Sva šljiva je bila prve klase i sva šljiva je mogla da ide za izvoz, a sada kako trenutno stoje stvari na terenu može da ide samo u rakiju i to je to nažalost. Ovo je drugi put da nas grad kači ove godine i jednostavno narod je upropašćen sa ovim dešavanjima a kao što se čuje i sada grmi. Inače ovde ljudi žive od poljoprivrede, međutim ova godina je stvarno katastrofalna", rekao je voćar Vladan Vesić.

"Kada se ovde govori o štetama pa nam kažu kako Topola može da ima štetu veću i od svih ostalih zajedno, odgovor je pa zbog toga što je proizvodnja koncentrisana na malom prostoru i izuzetno je kvalitetna. Recimo desilo mi se da dođe jedno gazdinstvo koje ima kredite i koje finansira proizvodnju od 226 000 evra. Sada zamislite u kolikoj su oni šteti ako im mi ne pomognemo u ovom trenutku. Njima će banka uzeti i objekte i zemlju. Čovek ima 30 hektara pod najkvalitetnijim voćem, a sada od toga ne može ništa da prihoduje, a mora takođe da plaća i nadnicu radnicima i sve ostale troškove, a trenutno nema nikakav prihod", izjavio je Dragan Jovanović,predsednik Skupštine opštine Topola.

Velika šteta napravljena je i na infrastrukturi i lokalnim putevima gde trenutno poljoprivredne mašine ne mogu ni da prođu. Opština Topola uložila je u poslednjih mesec dana 15 miliona dinara na sanaciju štete od prethodnog nevremena ali i ono što su uspeli da poprave i srede uništile su ovo nedeljne padavine.

"Tu je jednostavno bila visina vode kada smo došli da vidimo šta se dešava, dva do dva i po metara. Tolika je silina vode bila da je ona otkinula i banderu. Mi znamo da se naoblači i da pada i u Beogradu i ovde ali da na jednom koncentrisanom terenu, što nam kažu i radnici sa gradonosnih stanica da se oblak koncentriše na širinu od dva i po kilometara i da je to tolika sila da ne mogu da spreče pucanjem i sa 200 raketa kako bi sprečili posledice ovakve katastrofe i štete", rekao je Milan Urošević.

"To je kap koja je prelila čašu da evo sada stvarno mogu da kažem da je šteta 100 %. Ono što je za nas najtragičnije jeste da su kupci prosto otišli odavde, to je ozbiljna stvar i ja sam bio i u Rusiji i ići ću ponovo u narednih desetak dana da pokušam da razgovaram sa velikim kupcima, da molim za razumevanje. Pomažemo poljoprivrednicima koji imaju kredite kod banaka jer smo kao opština sklopili sporazume da nam pomognu i da ljudima glavnicu duga reprogramiraju na godinu dana. Mi tu kao opština uskačemo kao pomoć oko kamata", izjavio je Dragan Jovanović.

Pored voća stradale su i ratarske kulture a samopre mesec i po dana opštinu Topola pogodio je obilan grad koji je napravio štetu u voćnjacima na 6000 hektara u iznosu od 20 miliona evra. Ova šumadijska opština živi od izvoza najviše za Rusiju, koji je iznosio i više od 18 miliona evra na godišnjem nivou.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.