U Šumadiji samo 19.000 goveda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Šumadiji samo 19.000 goveda

U Šumadiji ima oko 19.000 goveda od čega polovinu čine muzne krave. Prosek broja grla po gazdinstvu iznosi 15 i pretežno se gaji simentalska rasa goveda.

Iako mlečnost nije na zavidnom nivou u odnosu na evropske zemlje stručnjaci savetuju takozvano meleženje sa mlečnijim rasama, ali i preporučuju da se pored mleka proizvodi i sir i kajmak.

Od devedesetih godina na svom imanju u selu Veliko Krčmare kod Rače Miroslav Mika Pavlović se bavi proizvodnjom mleka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Trenutno ima 15 muznih krava koje dnevno daju oko 170 litara. Kako sam kaže najskuplja je proizvodnja hrane a Mika već obnavlja podmladak jer njegova štala može da primi 20 krava.

"Ishrana je poput jednog lanca, ako lanac nema alku ne može da bude dobar. Mora da bude kvalitetno i seno i silaža i koncentrat. To su tri stavke koje su osnov za dobru proizvodnju mleka. Mi ovde u Šumadiji tačnije u opštini Rača još uvek nismo imali licitaciju za državnu zemlju i ja radim zemlju u zakup od privatnih lica. Farma treba da ima svoju zemlju i to bi bila dobra pomoć, baš ono što je izjavio i Krkobabić da se da mladima do 40 godina državna zemlja. Država treba da donese strategiju od pet do deset godina da bi mladi koji ostaju na selu, kao kod mene što je slučaj jer će me sinovi naslediti, znali za period od 5 do 10 godina cenu proizvoda, cenu mleka i cenu hrane", kaže Miroslav Mika Pavlović, stočar.

Miroslav Pavlović obrađuje oko 30 hektara zemlje, od toga je 14 pod zakupom.

"Imamo dosta spremljenog sena i nadamo se da će biti dosta hrane za stoku pošto nam je i stara silaža ostala. Onaj ko hoće da se bavi govedarstvom mora da ima do 6 meseci hrane za narednu godinu. Kada je godina dobra to je odnos hektar po kravi, a kada je loša godina treba dva hektara po grlu. U stranim zemljama gde se navodnjava više dovoljno je i 70 ari po grlu, a mi to ne možemo da ispratimo, možda kada je prinos iznad proseka, ali kada nastupe suše onda nam nije dovoljno ni dva hektara", navodi Miroslav Mika Pavlović, stočar.

U 90 odsto slučajeva u Šumadiji se drži simentalska rasa goveda. Broj goveda se kreće između 18.000 i 19.000 grla od čega polovinu čine muzne krave.

"Naš zadatak kako naše službe tako i svih stočara u Srbiji je da se poveća ta mlečnost je trenutno od 3.500 do 4.000 litara mleka. Zaostajemo ipak dosta za tom razvijenom Evropom jer oni imaju čak i duplo veću mlečnost po grlu. Trebalo bi da se ubace geni nekih klasično specijalizovanih mlečnih rasa kao što je na primer crno belo goveče ili crveni holštajn. Smatra se da je neki uslov, da kažem razmera da ako čovek ima 10 hektara zemlje da može da gaji od 10 do 12 muznih grla na svom gazdinstvu", ističe Goran Joksić, savetodavac za stočarstvo.

Stručnjaci savetuju stočare da se polako okreću i ka proizvodnji sireva i kajmaka zbog nestabilnosti mleka na tržištu čija cena ne bi trebalo da pada ispod 30 dinara po litru kako bi proizvodnja zadržala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.