U Sudanu protest islamista protiv UN-a

Izvor: B92, 29.Okt.2022, 21:19

U Sudanu protest islamista protiv UN-a

Nekoliko hiljada islamista protestovalo danas ispred sedišta delegacije UN-a u Kartumu.

Smatraju kao "mešanje“ međunarodno posredovanje kojim se pokušava pomirenje civila i vojske u cilju ponovnog pokretanja demokratske tranzicije.

Demonstranti koji su preuzeli neke slogane tokom vladavine Omara el Bašira, svrgnutog 2019. godine, tražili su "islamsku vlast“, a nosili su plakate sa natpisima „Ne stranom mešanju“ i „Ne UN-u“, javila je agencija Frans >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pres na licu mesta.

Neki okupljeni su spalili slike izaslanika UN-a u Sudanu Folkera Pertesa (Volker Pethers), uzvikujući "Folker kolaboracionista“ i "Gordonu smo odrubili glavu“, aludirajući na britanskog generala Čarlsa Gordona (Charles) ubijenog 1885. godine tokom pobune u Sudanu.

Prodemokratske stranke strahuju od povratka na vlasti bivšeg Baširovog režima od puča koji je pre godinu dana vodio general Abdel Fatah alBurhan.

Te stranke navode da su se mnogi islamisti vratili na pozicije koje su imali u okviru islamsko-vojne vlasti koja je upravljala Sudanom od 1989. do 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.