U Strazbur samo posle ustavne žalbe

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2009, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Strazbur samo posle ustavne žalbe

Ustavni sud Srbije biće ubuduće poslednja instanca u zemlji pre obraćanja sudu u Strazburu i taj sud neće biti nadležan u slučajevima u kojima prethodno nije iskorišćeno pravo na ustavnu žalbu, najavila je predsednica Ustavnog suda Srbije dr Bosa Nenadić.

"Ovo je izuzetno priznanje za našu, tek nešto od godinu dana dužu praksu rada na ustavnim žalbama, ali je i obaveza za Ustavni sud da u budućem delanju mora pokazati da je ustavna žalba i delotvorno i efikasno pravno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sredstvo", izjavila je dr Nenadić za dnevni list "Politika".

 U ranijim presudama u kojima su utvrđene povrede prava naših građana, taj sud je po pravilu naglašavao da u domaćem pravnom sistemu nema efikasnog i delotvornog pravnog sredstva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Strazbur samo posle ustavne žalbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2009

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije biće ubuduće poslednja instanca u zemlji pre obraćanja sudu u Strazburu i taj sud neće biti nadležan u slučajevima u kojima prethodno nije iskorišćeno pravo na ustavnu žalbu, najavila je predsednica Ustavnog suda Srbije dr Bosa Nenadić..."Ovo je izuzetno priznanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Duži put do Strazbura preko Ustavnog suda

Izvor: Politika, 04.Dec.2009

Ustavna žalba može se podneti zbog kršenja sloboda zajemčenih Ustavom. – Evropski sud vraća predstavke podnete posle 7. avgusta prošle godine ..Građani Srbije koji nameravaju da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog povrede nekog od prava garantovanih Evropskom konvencijom...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.