U Srednjobanatskom okrugu nema afričke kuge svinja, ali  je oprez neophodan

Izvor: RTS, 22.Avg.2019, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srednjobanatskom okrugu nema afričke kuge svinja, ali je oprez neophodan

U pet opština Srednjobanatskog okruga nema pojave afričke kuge svinja, ali je neophodno da gazdinstva povećaju mere opreza, rečeno je na sastanku Regionalnog centra za praćenje i kontrolu te bolesti.
Na sastanku Regionalnog centra za praćenje i kontrolu bolesti afričke kuge svinja za Srednjobanatski okrug, potvrđeno je da u pet lokalnih samouprava nema pojave tog oboljenja.

Kontrolisan je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedan uzorak krvi svinje, ali je on bio negativan. Pošto je klinička slika obolelih svinja slična za još osam drugih bolesti, u malim gazdinstvima moraju da se povećaju mere opreza.
"U privatnom sektoru je praktično nemoguća misija izvesti neke ozbiljnije bio-sigurnosne mere, ali bi vlasnici svakako trebalo da imaju posebnu odeću i obuću za ulazak u svinjce kada hrane svoje životinje jer se virus može preneti i mehaničkim putem, znači preko odeće i obuće", naglašava Đorđe Janku, sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Zrenjaninu.
Janku je upozorio da je nepotrebno da drugi ljudi, sa strane, ulaze u objekte u kojima se drže svinje.
Na osnovu ranijeg popisa procenjuje se da u Srednjobanatskom okrugu ima 73.000 svinja.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.