U Srbu antifašistički i desničarski skupovi

Izvor: B92, 26.Jul.2015, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbu antifašistički i desničarski skupovi

Povodom Dana ustanka u Drugom svetskom ratu u Srbu u Hrvatskoj okupili su se predstavnici SNV-a i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Istovremeno je organizovan i kontraskup desničarske Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP).

Kontraskup je organizovan uz odobrenje policije koja nije reagovala iako su oni provocirali ustaškim pozdravom "za dom spremni" i isticanjem šahovnice sa prvim belim poljem, navodi se u saopštenju Srpskog narodnog vijeća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pravaši, koje je policija fizički sprečila da priđu spomeniku, negirali su zločine u Jasenovcu i Jadovnu, tvrdeći u svojim govorima kako je u Jasenovcu stradalo svega 400 osoba, a da je u jamama Velebita, gde je 1941. osnovan logor Jadovno, pronađen tek jedan leš.

Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je kontramiting skup ljudi koji mrze, koji bi hteli proterivati i onih koji su juče rekli da je ovo njemu poslednji skup i da Pupovac treba da bude prvi Srbin koji će biti proteran iz Hrvatske, navodi se u saopštenju SNV.

Pupovac je istakao da se predstavnici SNV i drugih antifasističkih organizacija u Srbu okupljaju ne da bi slavili rat niti da bi širili mržnju, već zbog onoga zbog čega su se na ovom mestu okupili ustanici pre 74 godine - da bi živeli u miru i državi u kojoj će vladati zakoni jednaki za sve.

On je upozorio da je veličanje rata opasano za izgradnju mira te da je nacionalna isključivost i netrpeljivost, kakva se razvija u Hrvatskoj i drugim delovima bivše Jugoslavije, opasna.

"Umesto da govorimo o razvoju ovih krajeva, mi moramo govoriti o tome da li je antifašizam bio istinski slobodarski pokret ili nije. Umesto da govorimo o tome kako da ljude u ovoj zemlji učinimo sretnijima, bogatijima, da ne odlaze, ovde se još uvek prebrojava koga ima više, a koga manje", rekao je Pupovac.

Obeležavanju Dana ustanka prisustvovali su predstavnici lokalnih veća srpske nacionalne manjine, članovi antifašističkih udruženja i delegacija Ambasade Srbije u Hrvatskoj na čelu s Bosom Prodanović, otpravnicom poslova, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.