U Srbiju ga mami zvuk trube i gostoprimstvo domaćina

Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiju ga mami zvuk trube i gostoprimstvo domaćina

KOSJERIĆ - Posle devetnaest uzastopnih godišnjih odmora provedenih u Sečoj Reci, i to u istom domaćinstvu, kod porodice Dimitrijević, Jurgena Hofmana iz nemačkog grada Kila, niko više ne smatra strancem.

- A, pa vi tražite našeg Juru. Sad je prošao ovuda, vratio se iz šetnje. Tu, preko mostića, pa prvi put levo. Lako ćete naći kuću Dimitrijevića - rekoše nam u centru Seče Reke.

Na ulazu u prekrasno cvetno dvorište porodice Dimitrijević markantni gospodin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sede brade, sa uživanjem je hranio jagnje mlekom iz flašice.

- Nema majka od ovo jagnje mleko i ja njega svaki dan nahranio - progovori Jurgen simpatičnim naglaskom na našem jeziku.

Pojavi se i domaćica Rada, pa razgovor nastavismo na terasi uz klasično srpsko posluženje.

- Mi Jura više ne smatramo gostom. Već devetnaest godina dolazi kod nas i svaki put kad dođe, donese fotografije sa poslednjeg odmora. Tako smo, evo, napunili ovaj veliki album. I kada dođe, odmah primeti šta smo to novo uradili za poslednju godinu i veoma se obraduje tome - kaže Rada, koja je nastavila tradiciju bavljenja seoskim turizmom.

A taj posao započeo je njen pokojni muž Radojica još 1979. godine.

- Pitaš šta ja voleti u Srbija, ali bolje kazati u srpsko selo. Volim šume, livada, mir, tišina, ljude, i jagnje i kuca i maca i običaji i muzika, trubači. I ja budem došao opet i opet - kaže Jure.

- Trubači ga oduševljavaju. Prošle godine, kada sam slavio godišnjicu braka, Jure je doveo trubače i platio ih da čitavu noć sviraju - dodaje Radin sin Milenko, a Jure kaže da namerava da jedan trubački orkestar odvede u Kil i da njegovi prijatelji čuju pravu muziku.

Ranijih godina, Jure je sa domaćinima brao maline, plastio seno i kopao u bašti. Sada ga malo muči reuma ali i dalje nastoji da pomogne koliko može. Ni ovog puta nije propustio priliku da pokaže i svoj jorgovan u dvorištu porodice Dimitrijević koji je doneo pre mnogo godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.