U Srbiji uskoro aplikacija za praćenje zaraženih: Da li ćete je instalirati na svoj telefon?

Izvor: B92, 11.Avg.2020, 11:13

U Srbiji uskoro aplikacija za praćenje zaraženih: Da li ćete je instalirati na svoj telefon?

Srbija bi trebalo tokom avgusta da dobije aplikaciju za praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom zasnovanu na dva principa - dobrovoljnosti i solidarnosti.

To je danas izjavio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

"Aplikacija, koja bi prema najavama nadležnih uskoro trebalo da zaživi, a čiji je radni naziv Covtakt, neće koristiti nikakve podatke o ličnosti, već korisnički ID koji bi maksimalno trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zaštiti privatnost svakog pojedinca", rekao je Marinović za Tanjug.

On je dodao da su predstavnici njegove kancelarije razgovarali sa ljudima iz vladine kancelarije za IT o tome šta bi tebao da se uradi da rad aplikacije bude u skladu sa zakonom, da ne narušava privatnost i podatke građana, a da ostvari svrhu.

Prema njegovim rečima, ideja je da se koristi samo korisnički ID jedinstven za svakog pojedinca, kao i da se pravi razlika između zaraženog i ostalih.

"Kada bi osoba dobila informaciju da je pozitivna, ponudili bi joj da instalira aplikaciju", rekao je Marinović, i dodao da bi pored principa dobrovoljnosti, uvođenje i rad aplikacije trebalo da bude zasnovano na pricnipu i solidarnosti.

To znači da bi svi građani, prijatelji, rođaci, koji takođe imaju aplikaciju, bili obavešteni o kontaktu sa zaraženom osobom u poslednjih 14 dana i da su najmanje 15 minuta bili u blizini pozitivne osobe.

Ne koristi se GPS

Aplikacija će biti zasnovana, kako navodi, na blutut tehnologiji, što znači da neće prikupljati podatke o GPS lokaciji, već je ideja da se na osnovu blizine dva mobilna sa aplikacijama utvrdi da li je kontakt bio blizu i koliko je trajao kako bi se znao stepen rizika.

Marinović je rekao da treba razgraničiti i ko će rukovoditi podacima - za sada je to Institut za javno zdravlje. Trebalo bi odrediti i gde će se čuvati podaci, kakva je mogućnost brisanja aplikacije, i tako dalje.

"Verujem da će aplikacija biti vrlo brzo, jer su i zemlje u regionu počele - Severna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, kao i druge zemlje u nekima je malo više invazivno praćenje lokacije kretanja", rekao je Marinović.

"Uspešnost zavisi od masovnosti, da aplikaciju preuzme 50 do 60 odsto ljudi", rekao je Marinović.

Zanima nas i šta vi mislite. Da li biste instalirali ovu aplikaciju na svoj mobilni telefon, u slučaju da vam stigne takvo obaveštenje?
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Aplikacija COVTAKT do kraja avgusta, neće ugrožavati privatnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2020

Srbija bi trebalo tokom avgusta da dobije aplikaciju za praćenje kontakata osoba zaraženih korona virusom zasnovanu na dva principa dobrovoljnosti i solidarnosti, izjavio je danas poverenik za informacije od javnog znacaja i zaštitu podataka o licnosti Milan Marinović..."Aplikacija, koja bi prema...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.