U Srbiji se uprava više otvara ka građanima

Izvor: Southeast European Times, 19.Dec.2013, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji se uprava više otvara ka građanima

Omogućavanjem javnog pristupa informacijama, uprava unapređuje svoju transparentnost.

19/12/2013

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 19.12.2013.

Srbija sprovodi seriju reformi kako bi uprava postala otvorenija i transparentnija za svoje građane, u sklopu procesa integracije u EU.

Nedavno sprovedene reforme u javnom sektoru uključuju organizovanje javnih rasprava i radne grupe o novim zakonima, pre nego što oni odu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << parlament, postavljanje zakona onlajn i na društvenim mrežama i uspostavljanje pozivnih centara za pitanja građana o zakonodavnom radu.

„Na taj način se obezbeđuje izgradnja poverenja u institucije i motivišu građani da učestvuju u procesu definisanja javnih politika, obezbeđujući potrebno jedinstvo u sprovođenju najsloženijih reformi“, rekla je Gordana Stamenić, državna sekretarka u ministarstvu za pravosuđe i javnu administraciju, u izjavi za SETimes.

Pre dve godine srpska javna uprava imala je svoje ministarstvo. U julu 2012. godine pridružena je ministarstvu pravde u sklopu nove vlade, na osnovu modela koji se primenjuju u zemljama EU.

Pre 2012. detalji rada javne administracije nisu bili lako dostupni građanima, a do vlasti je bilo teško doći.

Proces pridruživanja EU ima direktne implikacije na javnu upravu u zemljama kandidatima, navodi Unija. Mada ne postoji centralno EU telo koje nadzire javne uprave zemalja kandidata, takozvane evropske principe o javnoj administraciji, koji uključuju transparentnost, mora da sledi svaka zemlja Unije.

Stamenić kaže da su ostvareni značajni rezultati, uključujući usvajanje zakona o slobodnom pristupu informacijama i kontroli državnih institucija.

„Uspostavljeni pravni okvir ustanovio je obavezu organa da informacije od javnog značaja učine dostupnim javnosti na najtransparentniji način. Izgrađeni su institucionalni i kadrovski kapaciteti koji mogu da odgovore ovako važnom zadatku. Obezbeđivanjem transparentnosti u procesu donošenja odluka obezbeđena je i dostupnost najširoj javnosti svih propisa koji se donose na različitim nivoima vlasti, od lokalnog do republičkog“, rekao je Stamenić za SETimes.

Veća saradnja sa civilnim sektorom takođe doprinosi učešću građana u procesu donošenja odluka, rekla je ona.

„Saradnja i dijalog vladinog i nevladinog sektora značajan su segment ka izgradnji transparentnih javnih politika i informacija od javnog značaja koji obezbeđuju međusobno razumevanje, ali i kvalitet definisanih koraka“, rekao je Stamenić za SETimes.

Irina Rizmal, istražiteljka u Beogradskom centru za evroatlantske studije, izjavila je za SETimes da je jedan važan korak u saradnji bio direktan prenos sastanka eksplanatornog analitičkog pregleda o poglavlju 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, između EU i Srbije, koji je održan 25. i 26. septembra. „Ovakav način komunikacije je u skladu je sa EU standardima i značajan je za EU integracije, što je nas zajednički i primarni politički cilj“, kaže Rizmalova.

U studiji španske nevladine organizacije Access Info Europe (Pristup informacijama Evropa) i kanadskog Centra za pravo i demokratiju, objavljenoj ranije ove godine, Srbija je na prvom mestu među 89 zemalja, jer je ocenjeno da ima najtransparentniju javnu administraciju.

„Napori koje Republika Srbija ulaže u implementaciju načela transparentnosti u svim segmentima rada uprave prepoznati su i u ovih dana objavljenom istraživanju. Prema tom istraživanju, Srbija je zauzela prvo mesto kao država koja je na najefikasniji način, uz puno poštovanje međunarodnih standarda, zakonski regulisala ovu oblast“, rekao je Stamenić za SETimes.

Prema Poreskoj upravi, novim zakonima osigurava se veći upliv javnosti u rad administracije.

„O mnogo čemu poreski obveznici se mogu informisati preko našeg internet portala, pa čak i o užim stručnim procesima i pitanjima. Naša pravna obaveza je da izdajemo Informator o radu, koji se takođe nalazi na internet strani Poreske uprave“, navodi se u saopštenju Uprave prosleđenom SETimesu.

Koje korake Srbija može da preduzme kako bi osigurala punu transparentnost javne administracije? Recite nam ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.