U Srbiji se reciklira duplo više otpada nego 2013.

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Nov.2018, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji se reciklira duplo više otpada nego 2013.

Svaki stanovnik Srbije dnevno generiše kilogram otpada.

U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da se danas reciklira duplo više ambalažnog otpada nego pre pet godina.

Uspešna transplantacija bubrega u Tiršovoj: Majka je dala deo sebe detetu, a sada je isto uradio i jedan otac

Mnoga komunalna preduzeća u lokalnim samoupravama, uključujući Beograd, u kome se generiše najviše otpada, otkupljuju ambalažni otpad i od građana i od kompanija da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bi ga kasnije preprodali.

U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da je to model koji je više nego poželjan.  Trenutno se u 44 lokalne samouprave u Srbiji sprovodi primarna separacija, a direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da se razmišlja o uvođenju novog sistema, poznatog kao depozitni sistem.

Objasnio je da bi građani mogli da ambalažu koju iskoriste odnesu nazad u supermarket ili na mesta gde bi bili instalirani posebni uređaji i da dobiju novac za tu ambalažu.  To bi, dodaje, motivisalo sve kategorije stanovništva da odgovorno upravljaju ambalažnim otpadom.

- Tako ćemo izbeći da ambalaža završi na deponiji ili, ono što je još gore, u prirodi, već će ona završiti natrag u sistemu. Na taj način građanin koji vraća ambalažu dobija sredstva, reciklažna industrija dobija sirovinu, a životna sredina ostaje čistija i zdravija -  naglasio je Radović.

Iz iskustva zemalja zapadne Evrope, Radović kaže da bi takav sistem mogao da duplira ciljeve reciklaže u Srbiji.  Upitan kada bi takav sistem upravljanja otpadom mogao da bude uveden u Srbiji, Radović kaže da je to jedan veliki korak koji nije tako lako uvesti.

- Dobro je da sada pričamo o tome, da radimo studiju, da pokrećemo prve korake, ali je svakako to proces koji će zahtevati određeno vreme. Niko ga nije uveo preko noći. Gde god je uveden, bio je u početku u probnom radu, dok nije počeo da funkcioniše na način da zadovoljava i građane i privredu, ali i reciklažnu industriju - rekao je Radović.

Naveo je da resorno ministarstvo propisuje nacionalne ciljeve reciklaže nakon čega ih dostižu privreda i lokalne samouprave.

- Ti ciljevi iz godine u godinu rastu i uspevamo uspešno da ih ostvarimo. Pre pet godina ciljevi za, recimo, ambalažni otpad su iznosili oko 20 i nešto procenata, a danas su oni preko 40 odsto s daljom tendencijom rasta - rekao je Radović.

I dok se iz godine u godinu podižu ciljevi za reciklažu, JKP Medijana Niš je od 2005. godine do danas pokretalo različite inicijative kako na unapređenju primarne separacije, tako i na uključivanju principa cirkularne ekonomije u oblasti upravljanja otpadom .

U JKP Medijana Niš kažu da je jedna od njihovih najbitnijih inicijativa bila realizacija projekta prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske, koji je sa više od pola miliona evra finansirala EU.

JKP Medijana Niš i opština Pernik iz Bugarske radili su na realizaciji projekta u okviru koga su nabavljene kante za odvojeno prikupljanje otpada.

Pratite nas i na instagramu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.