U Srbiji se godišnje prevremeno rodi 4.000 beba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2020, 18:04

U Srbiji se godišnje prevremeno rodi 4.000 beba

U Srbiji se godišnje pre termina rodi više od 4.000 beba, a u svetu svaka deseta, ističu u Institutu za neonatologiju u susret obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođenih beba, 17. novembra, i dodaju da prioritet mora biti investiranje u prevenciju.

Navode da se svake godine oko 15 miliona dece rodi pre termina, odnosno pre 37 gestacijske nedelje, a od toga jedan milion njih ne preživi, pa je obeležavanje dana posvećenog prevremeno rođenim bebama, način da se ukaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na ozbiljne probleme koje nosi prevremeni porođaj.

Ukazuju da ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prevremenog porođaja, ali da investiranje u prevenciju treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak, jer svaka beba zaslužuje da bude zdrava na rođenju.

Navodi se da je prevremeni porođaj veliki zdravstveni problem u svetu, zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posledica, kao i visokih troškova za zdravstveni sistem i društvo u celini.

"Lečenje prevremeno rođenih beba je zahtevno, dugotrajno, povezano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce, a za roditelje i porodicu je to neočekivani događaj, izvor velike traume i hroničnog stresa", stoji u saopštenju Instituta.

Upravo se u Institutu za neonatologiju leče visoko rizične prevremeno rođene bebe sa najmanje zrelosti i najmanje težine na rođenju.

Tu se godišnje zbrinjava 20 do 25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece u Srbiji, kao i više od 50 odsto dece koja se rode sa porođajnom telesnom masom ispod 1.500 grama.

U Institutu ističu da su opremljeni najsavremenijom tehnikom i primenjuju najnovije metode u monitoringu, dijagnostici, lečenju i nezi.

Ove godine, Institut zbog aktuelne epidemiološke situacije neće biti u mogućnosti da organizuje tradicionalni susret i druženje lekara i medicinskih sestara zajedno sa bebama, bivšim pacijentima, i njihovim roditeljima, kao i predstavnicima Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali div".

Ali, tog dana će kupola parlamenta, palata Albanija, Most na Adi i Avalski toranj biti obasjani ljubičastom svetlošću, simbolom kolektivne brige za prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Takođe, u utorak u podne će, simbolično, ispred Instituta u nebo biti pušteno sijaset ljubičastih balona, u znak podrške prevremeno rođenim "malim divovima", ali i u znak sećanja na njihove drugare koji, nažalost, nisu preživeli.

U obeležavanju tog događaja učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije, ali i svi građani dobre volje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.