U Srbiji oko 600 romskih naselja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji oko 600 romskih naselja

BEOGRAD - U Srbiji potoji oko 600 romskih naselja, a trećina njih mogla bi da bude legalizovana nakon što se uradi planska dokumentacija, izjavio je danas šef Sekretarijata za sprovođenje nacionalne strategije za Rome Ljuan Koka.

Koka je rekao da je za legalizaciju romskih naselja u Srbiji, u kojim živi oko 300.000 ljudi, potrebno da se uradi planska dokumentacija u čemu treba da učestvuju lokalne samouprave i Ministarsrtvo životne sredine i prostornog planiranja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Mnoga romska naselja nalaze se na javnim zemljištima, a neka su čak i u blizini dalekovoda. Potrebno je utvrditi njihov urbanistički plan i pozabaviti se bezbednosnim uslovima", kazao je Koka.

Prema njegovim rečima, do sada je 14 opština u Srbiji odlučilo da počne izradu dokumentacije za romska naselja.

Koka je ocenio da se problem nehigijenskih romskih naselja u Beogradu ne rešava na pravi način, jer ne postoji jasna strategija.

On je dodao da ne postoje precizni podaci o tome koliko Roma zapravo živi u Srbiji. "Cifre se kreću od 100.000 do čak 800.000. Ipak, prema mojoj oceni najrealniji podatak bio bi da u Srbiji živi oko pola miliona Roma", naveo je Koka.

Koordinator u sektoru socijalne politike u gradskom Sekretarijatu za socijalnu i dečiju zaštitu Rada Urošević rekla je agenciji Beta da se u Beogradu ima više od 100 nehigijenskih naselja u kojima živi oko 100.000 ljudi.

"To su samo procene jer je tačan broj Roma "siva zona" zbog nedostatka baze podataka", navela je ona, dodajući da veliki broj Roma nema osnovna dokumenta.

Ona je kazala da prema popisu koji je rađen prošle godine u naselju ispod mosta Gazela živi 220 domaćinstava od kojih su 130 beogradski Romi koji će biti u programu raseljavanja Gazele.

Program raseljavanja je kako je podsetila započeo pre dve godine i u toku su 19 projekata u oblasti socijalne edukacije i predškolskog programa za romsku decu koji su neophodni za uključenje Roma u društvo.

Koordinator beogradskog Centa za uključenje Roma Živojin Mitrović kazao je agenciji Beta da uskoro treba da počne izgradnja objekata u kojima će biti smeštene romske porodice iz naselja ispod mosta Gazela.

"Građevinske dozvole postoje, a kada će se porodice useliti zavisi od brzine izgradnje", kazao je Mitrović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.