Izvor: RTS, 28.Feb.2021, 23:17

U Srbiji obeležen Dan Srpske i godišnjica donošenja Ustava

Dan Republike i 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske, obeleženi su tradicionalnim prijemom u Beogradu, koji je priređen u formi televizijske emisije. Emitovana je na RTRS, drugom programu RTS-a i programima 41 lokalne i regionalne televizije u Srbiji.
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je izuzetno važna saradnja Srpske i Srbije i da je to možda najprirodnija veza u političkom, ekonomskom i uopšte društvenom smislu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te da je ugodno znati da je uvek moguće osloniti se na Srbiju.

Cvijanović je navela da je, u okviru celog niza konkretnih projekata i vidova saradnje, posebno važna činjenica da Srpska i Srbija već nekoliko godina zajednički obeležavaju određene značajne datume njihove prošlosti.
"Mislim da je to samo dodatni način da se više zbližimo, ali isto tako i da pokažemo koliko postoji i funkcioniše to naše zajedničko i djelovanje i jedinstvo", istakla je Cvijanović u obraćanju u kolažnoj emisiji.
Srpski član i predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvi Ustav Republike Srpske donesen u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanih sukoba i da je odražavao političku volju srpskog naroda i želju da ima nezavisnu Republiku Srpsku.
"Poslije odluke o osnivanju Republike Srpske, donošenje Ustava je najznačajniji i politički i pravni akt koji jedna država u nastajanju može i treba da ima - rekao je Dodik u emisiji koja je kao svojevrsni tv prijem emitovana na RTRS-u i RTS-u povodom obeležavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Srpske.
Prema njegovim rečima, to su bila veoma teška vremena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.