Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Avg.2019, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji na jesen novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju

Novim zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će na jesen razmatrati poslanici Skupštine Srbije, zbog većeg stepena sigurnosti u saobraćaju podići će limite za nadoknadu štete u saobraćajnim nesrećama za 150 odsto, rekao je danas generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović.

On je na konferenciji za novinare o saobraćajnim nesrećama, posledicama i gubitku prava iz osiguranja, rekao da je predlogom novog zakona predviđeno da se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << maksimalni iznos za štetu na stvarima sa 200.000 evra podigne na 500.000 evra, a za štetu na licima sa milion evra na oko 2,5 miliona evra.

"Približavanjem EU Srbija će biti u obavezi da usvoji njene pravne tekovine i podigne te limite za štetu na stvarima na milion evra, a na licima na pet miliona evra", rekao je Jovanović.

Dodao je da građani Srbije treba da znaju da ako izazovu saobraćajnu nesreću u zemljama EU, a krivi su jer su vozili bez dozvole, pod uticajem alkohola i opojnih sredstava, tehnički neispravno vozilo ili pobegli sa lica mesta, treba da računaju sa nadoknadama od milion i pet miliona evra u zavisnosti koja je vrsta štete.

"Ukoliko pijani vozač izazove sobraćajnu nesreću u kojoj pogine jedno lice naknada može da iznosi i više od četiri miliona dinara jer pravo na naknadu imaju svi članovi poriodice ukoliko žive u zajednici, a taj iznos može da bude uvećan ako je stradao jedan od roditelja, a deca treba da se školuju", rekao je Jovanović.

On je kazao da je nedavno isplaćena šteta od 370.000 evra jer je jedan mladić iz centralne Srbije u saobraćajnoj nesreći ubio jedno lice pa mu je otac prodao celokupno imanje da bi nadoknadio štetu.

Osiguravajuća kuća nakon nesreće isplati štetu i u ime onih koji su izgubili pravo iz osiguranja, ;zato što su vozili bez dozvole, pijani ili pod uticajem droga i psihoaktivnih supstanci ili je vozilo bilo tehnički neispravno, ;ali prema rečima Jovanovića, tu sumu kasnije potražuje od tih regresnih dužnika, odnosno onih koi su izazavali nesreću.

Jovanović je istakao da ako regresni dužnik ode u zatvor šteta se nadoknađuje iz njegove imovine, ili je namiruje njegova porodica u jednokratnom iznosu ili na rate, zavisno od osiguravajuće kuće.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije Nebojša Arsov rekao je da se u ovoj godini u Srbiji dogodilo 22.000 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 310 osoba, a teške telesne povrede zadobili je 1.800 ljudi.

"Samo u periodu od 1. juna do danas dogodilo se 7.800 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 149 ljudi, a 800 je povređeno.

"U avgustu već godinama najviše ljiudi gine (62), sledi oktobar sa (61) i septembar (50), zbog čega će saobraćajna policija produžiti pojačanu kontrolu i posle završetka letnje sezone", rekao je Arsov.

On je kazao da saobraćajna policija rešenje za podiznje bezbednosti u saobraćaju vidi u pre svega odgovornijem ponašanju svih učesnika u saobraćaju, češćoj tehničkoj kontroli vozila, boljoj infarstrukturi i edukacijama i kampanjama za podizanje svesti.

Vozači sa povećanim novoom alkohola u krvi izazvali su, kako je rekao, prošle godine 11 odsto svih nezgoda i 14 odsto nesreća u kojima je bilo poginulih.

Istakao je da je samo u junu uhvaćeno 410 vozača sa alkoholom u krvi preko dva promila iako je za to predviđena kazna zatvora od 30 do 60 dana, novčana kazna od 120.000 do 140.000 dinara, 15 kaznenih poena i zabrana vožnje od devet meseci.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.