U Srbiji manje beba, a više staraca

Izvor: RTS, 24.Jul.2009, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji manje beba, a više staraca

Stanovnici Srbije prosečno stari 41,1 godinu, a u poslednjoj deceniji smanjen broj rođene dece na 9,2 po hiljadi stanovnika, navodi se u izveštaju o zdravstvenom stanju stanovništva. Bolesti srca i krvnih sudova i dalje vodeći uzrok smrti.

Broj živorođene dece u Srbiji u periodu od 1997. do 2007. godine opao je sa 10,5 na 9,2 na hiljadu stanovnika, dok je u istom periodu prosečna starost stanovništva porasla sa 39,2 na 41,1 godinu, rečeno je na prezentaciji izveštaja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Zdravstveno stanje stanovništva Srbije".

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da su bolesti srca i krvnih sudova i dalje vodeći uzrok smrti, a da su te bolesti i maligni tumori predstavljali tri četvrtine svih uzroka smrti u Srbiji u 2007. godini.

Prema podacima izveštaja, najčešći uzrok hospitalizacije žena u 2007. godini, ukoliko se izuzmu hospitalizacije zbog spontanog porođaja, bio je zloćudni tumor dojke sa stopom od tri na 1.000 stanovnika.

Pre sedam godina, to oboljenje sa stopom od 1,2 na 1.000 stanovnika nije se ni nalazilo na listi deset najčešćih uzroka hospitalizacije žena.

Dve trećine stanovništva fizički neaktivno

Vodeći faktori rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti u Srbiji su pušenje, alkohol, gojaznost, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnosti, hipertenzija i hiperholesterolemija.

Ministar je rekao da će, zbog toga, u Srbiji od naredne godine biti zabranjeno pušenje na svim javnim mestima, uz mogućnost da u ugostiteljskim objektima bude dozovljen neki prelazni period u okviru kojeg će biti omogućeno pušenje u jasno određenim prostorijama.

Milosavljević je dodao da je u periodu od 2000. do 2006. godine procenat gojaznog stanovništva starijeg od 15 godina povećan sa 16,2 na 18,3 odsto, dok je čak dve trećine stanovnika fizički neaktivno.

"U 2006. godini jedna četvrtina školske dece uzrasta 16 godina redovnije konzumira alkohol odnosno navodi da je u toku života 40 ili više puta pila alkohol. Mladići u značajno većem procentu redovno piju alkohol nego što to čine devojke", rekao je Milosavljević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.