U Srbiji će lebdeti čestice: Iz Afrike stiže, spremite se

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 19:22

U Srbiji će lebdeti čestice: Iz Afrike stiže, spremite se

Nastavlja se pravo prolećno vreme u Srbiji, a temperature ovog poslepodneva kreću se širom Srbije od 17 do 20°C – u Beogradu je 21°C.

Nešto je hladnije, 14°C na Zlatiboru i u Sjenici – 12°C, a najhladnije je na Kopaoniku 6°C.

U većem delu Srbije je danas sunčano, povremeno uz umerenu oblačnost. Duva umeren jugoistočni vetar.

Današnje temperature više su i za 10–12 stepeni od proseka za ovo doba godine.

Naše područje danas je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najtoplije u Evropi i pod uticajem je ciklonske aktivnosti sa juga Balkana, ali i sa zapada Evrope.

Sutrašnji dan biće sličan današnjem. Jutarnja temperatura biće od 4 do 10°C, maksimalna dnevna do 21°C, u Beogradu do 20°C.

Više oblaka očekuje se u sredu, a u četvrtak i petak biće uslova za kišu i pljuskove, uglavnom u južnim i centralnim predelima Srbije.

Inače, vetrovito vreme nastaviće se cele ove sedmice. Duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama jak, na jugu Banata sa olujnim udarima od 80 km/h.

Osim tople vazdušne mase, sa severa Afrike preko Mediterana do našeg područja očekuje se i dolazak čestica pustinjskog peska. Kako će se ove čestice premeštati višim slojevima atmosfere, u predelima sa kišom očekuje se prljava kiša.

Prema trenutnim prognozama, jače zahlađenje ne očekuje se ni tokom prve dekade marta, tako da se očekuje natprosečno toplo vreme i uglavnom stabilno i suvo vreme, uz južna strujanja.

Već sada je sigurno da će ovogodišnji februar biti najtopliji otkad se vrše merenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.