U Srbiji 3.000 osoba živi sa HIV-om

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 3.000 osoba živi sa HIV-om

Oboleli od HIV-a u Srbiji zahvaljujući dobroj terapiji imaju mogućnost kvalitetnijeg života i njegovog produženja, kao i da ne budu infektivni za druge ljude, rekla je danas šefica Centra za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd (ZZZZS) Mila Paunić.

Na obeležavanju početka Nedelje testiranja na HIV i hepatitis C u Studentskoj poliklinici, Paunić je kazala da se u toj ustanovi uobičajeno dnevno testira 10 do 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << osoba, ali da se u ovom periodu kada se o HIV-u više govori javlja i veći broj ljudi.

"U ovom trenutku oko 600 osoba ne zna da je HIV pozitivno, mi pozivamo sve one koji su bili u riziku da dođu i da se testiraju. Kada se dijagnostikuje HIV infekcija važno je da osoba započne terapiju, koja suprimira virus i koja pomaže da se broj belih krvnih zrnaca podigne", istakla je Paunić.

Ona je najavila besplatnu nedelju testiranja na HIV i hepatitis C do 29. novembra u prostorijama Centra za prevenciju HIV u Beogradu. Takođe, 30. novembra biće organizovana Noć testiranja u "Beogradskom marketu", a 1. decembra od podneva do ponoći u prostorijama Studentske poliklinike.

Direktorka ZZZZS Beograd Marija Obradović istakla je da su u lečenju i kontroli HIV infekcije važne preventivne aktivnosti i pomoć društva.

"Studentski Parlament je organizovao akciju pod nazivom 'Humanijada', gde su studenti donirali novac kako bi finansirali neki projekat Studentske poliklinike. Oni su odlučili da ta sredstva odu za besplatne testove za HIV i hepatitis C", navela je Obradović.

Tokom 2017. i 2018. godine u Srbiji je otkriveno više od 170 osoba inficiranih HIV-om, a u Centru za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV u ZZZZS u Beogradu se od tog broja otkrije četvrtina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.