Izvor: Politika, 11.Okt.2014, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 18.287 beskućnika

Uglavnom su u poznijim pedesetim godinama, niskog obrazovanja, nezaposleni ili angažovani na slabo plaćenim poslovima i često - zavisnici od alkohola, droge, pa i kocke

Najveći broj beskućnika u Srbiji živi u Beogradskom regionu, a podaci izvedeni iz poslednjeg popisa stanovništva govore da u našoj zemlji postoji 18.287 ljudi bez adrese. Najveći broj njih živi u šupama, barakama, prikolicama, vagonima, podrumima, kartonskim i nehigijenskim naseljima, a 445 beskućnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << živi na ulici, u parkovima i pod mostovima. Međutim, dr Mirjana Bobić, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu na Katedri za sociologiju i autorka studije pod nazivom „Beskućnici”, ističe da ove cifre treba uzeti sa velikom rezervom, jer su popisivači Republičkog zavoda za statistiku do njih došli na posredan način – preko ustanova socijalne zaštite koje su u kontaktu sa beskućnicima.

U skici za profil beskućnika nalazi se muškarac od 55 do 59 godina, niskog obrazovanja, nezaposlen ili angažovan na slabo plaćenim poslovima, koji je često zavisnik od alkohola, droge ili kocke, istakla je dr Mirjana Bobić na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja je održana povodom svetskog dana beskućnika.

– Beskućnici su ostali bez krova nad glavom iz različitih razloga – mnogi od njih postali su žrtve razvoda, hipoteke, migracija, bolesti, nasilja u porodici, starenja i pada društvene solidarnosti. Međutim, beskućništvo je i metafora kraha države socijalnog blagostanja, koja je vodila računa o svojim najugroženijim građanima i gradila socijalne stanove. Zbog toga danas, više nego ikada, svako može postati beskućnik – banke su preuzele naše sudbine i mnoge osobe su postale žrtve hipotekarnih kredita nakon što su proglašene za tehnološki višak u svom preduzeću – upozorila je autorka ove studije.

Ona je podsetila da je tokom devedesetih godina cele porodice preko noći postajale beskućnici bez ikakvih primanja, jer su bežale iz ratom zaraćenih područja kako bi sačuvale živu glavu.

Po broju beskućnika koji žive u nehigijenskim naseljima ističu se Beograd (7129), Niš (775) i Novi Sad (623), odnosno beogradske opštine Novi Beograd (1575), Palilula (1025), Čukarica (755), Zemun (607) i Voždovac (597). Zabrinjava, međutim, podatak da je svaki četvrti „stanovnik” kartonskih naselja – mlađi od 14 godina. Iako svega trećina beskućnika za sebe kaže da pripada romskoj nacionalnoj manjini, najveći broj osoba bez adrese je romskog porekla.

„Najveći broj beskućnika preživljava zahvaljujući sakupljanju sekundarnih sirovina, a podaci o njihovom bračnom stanju govore da dominiraju oni koji nikada nisu sklopili brak”, naglasila je dr Mirjana Bobić. 

U Evropskoj uniji trenutno živi 3,3 miliona beskućnika – najviše ih ima u Nemačkoj i Francuskoj, a najmanje u skandinavskim zemljama.

K. Đorđević

objavljeno: 11.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.