U Severnoj Koreji smrtne kazne zbog droge, vere i snimaka

Izvor: B92, 30.Mar.2023, 11:06

"U Severnoj Koreji smrtne kazne zbog droge, vere i snimaka"

Severna Koreja pogubljuje ljude zbog droge i verskih aktivnosti, kao i zbog širenja snimaka južnokorejskih medija, kršeći tako ljudska prava i slobode.

Ovo je danas saopštilo Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Južnokorejsko ministarstvo, koje se bavi međukorejskim pitanjima, u izveštaju na 450 strana citiralo je svedočenja 500 Severnokorejaca iz perioda od 2017. do 2022. godine, koji su pobegli iz svoje zemlje, preneo je Rojters.

"Izgleda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su životi građana Severne Koreje znatno ugroženi. Egzekucije se vrše za dela koja ne opravdavaju smrtnu kaznu, uključujući krivična dela povezana sa drogom, distribucijom južnokorejskih video snimaka, i religioznih ili sujevernih aktivnosti", navelo je ministarstvo iz Seula.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi tvrdnje južnokorejske vlade, ali dodaje da su one u skladu sa istraživanjima UN i izveštajima nevladinih organizacija.

Pjongjang je odbacio kritike da krši ljudska prava i smatra ih delom taktike za rušenje vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.