U SRPSKOM GRADU SE DEŠAVA EPIDEMIJA BLIZANACA: Evo šta je RAZLOG, evo godine će OBORITI REKORD

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2020, 23:09

U SRPSKOM GRADU SE DEŠAVA "EPIDEMIJA" BLIZANACA: Evo šta je RAZLOG, evo godine će OBORITI REKORD

"Slatke muke" za roditelje.

Novi Sad je prošle godine poneo nezvaničnu titulu evropske prestonice višeplodnih trudnoća jer se u Kliničkom centru Vojvodine rodilo rekordnih 200 parova blizanaca. Ako je suditi po noći između ponedeljka i utorka kada je na svet stiglo pet parova blizanaca, ova godina će biti rekordna.

To smatra i dr Stevan Milatović, supspecijalista fertiliteta i steriliteta u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo. On objašnja da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << očekuje da će se tokom ove godine roditi više od 250 parova blizanaca. Ponosan je što je baš u Betaniji u noći između ponedeljka i utorka rođeno osam devojčica i dva dečaka.

- Najbitnije je da su sve mame i sve bebe dobro i da su svi porođaji prošli u najboljem redu. Zaista ne pamtim da smo u jednom danu imali toliko blizanačkih trudnoća i stvarno smo ponosni što je naša ustanova u stanju da se nosi sa takvim izazovima. Sada možemo da kažemo da se u Novom Sadu nastavlja epidemija blizanaca i trojki. Možda taj termin nije primeren, ali svakako odražava trenutno stanje - kroz smeh priča dr Milatović.

On dodaje da su ovo izuzetno lepi primeri i predstavljaju slatke muke kako za roditelje, tako i za multidisciplinarni tim Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV koji se maksimalno bori da sve mame i bebe budu dobro.

Dr Milatović smatra da je porast obima i uspeha vantelesne oplodnje zaslužan za tako veliki broj blizanačkih i troplodnih trudnoća i podseća da su do pre par godina blizanci iz postupka VTO činili 45 odsto svih blizanaca, dok su 55 odsto bili spontano začeti, a danas se ovo izmenilo: blizanci iz VTO čine blizu 70 odsto svih blizanaca dok je za 90 odsto trojki zaslužna vantelesna oplodnja.

- Prilikom spontanog začete trudnoće šanse da se rode blizanci ili trojke iznosi jedan ili dva odsto, dok je šansa nakon postupka VTO, kada vraćamo više embriona u matericu žene, prema evropskom proseku 17 odsto, a 0.5 sa tri ploda.

Napredak VTO zasnovan je na kontinuiranom radu i primeni najnovijih naučnih dostignuća, ali i podizanju svesti o sterilitetu i veće dostupnosti VTO, koju sada finansira RFZO, pokrajina, ali i brojne lokalne samouprave.

- KC Vojvodine ima tradiciju VTO dugu tri decenije i po uspehu i finalnom efektu, broju dece, Novi Sad je postao nezvanična prestonica lečenja steriliteta. Naravno, KCV je tu kao krovna ustanova i jedan od najvažnijih motora u postupku VTO sa najviše kapaciteta, a koji je iznedrio brojne stručnjake zaposlene i u privatnim klinikama koje Novom Sadu svakako povećavaju prosek uspeha - kaže dr Milatović i dodaje da iza svake uspešne VTO stoji multidisciplinarni tim KCV sa vrhunskim stručnjacima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Cela Srbija je juče PRIČALA O OVIH PET POROĐAJA, ali to nije sve - u ovom gradu do kraja godine očekuju JOŠ 250 PAROVA BLIZANACA!

Izvor: Blic, 28.Maj.2020, 13:36

Novi Sad je prošle godine poneo nezvaničnu titulu evropske prestonice višeplodnih trudnoća jer se u Kliničkom centru Vojvodine rodilo rekordnih 200 parova blizanaca. Ako je suditi po noći između ponedeljka i utorka kada je na svet stiglo pet parova bliznaca, ova godina će biti rekordna.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.