U SRBIJI SVE ČEŠĆE DOJAVE O BOMBAMA! Ovo je redovna procedura - poseban apel upućen građanima

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2022, 22:32

U SRBIJI SVE ČEŠĆE DOJAVE O BOMBAMA! Ovo je redovna procedura - poseban apel upućen građanima

Lažne dojave o postavljenim bombama i preteće poruke poslednjih nedelje stizale su na adrese javnih objekata u Srbiji.

Prof. dr Ivana Bjelovuk sa Kriminalističko-policijskog univerziteta za RTS izjavila je da eksploziv može da bude postavljen u svakom predmetu, te da je cilj da se što teže otkrije. Ističe da su mete terorističkih napada objekti u kojima se kreće veliki broj ljudi, a da je cilj širenje straha i panike.

Pripadnici bezbednosnih službi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbije identifikovali su više zemalja iz kojih su poslednjih nedelja stizale preteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopštila je policija.

Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije, stoji u saopštenju MUP-a.

Danas ponovo dojava o postavljenoj bombi u Beogradu. Evakuisan je Glavni poštanski centar u Zemunu.

Prof. dr Ivana Bjelovuk sa Kriminalističko-policijskog univerziteta rekla je da redovna procedura podrazumeva da se mesto gde je dojavljeno da je postavljena bomba, kompletno pregleda.

- Prvo mesto koje se proverava je gde se pretpostavlja, na osnovu misaone rekonstrukcije, da se može naći eksplozivna naprava. To bi bila neka lokacija koja nije toliko prometna - objašnjava ona.

Ističe da pregled obavljaju ekipe za kontradiverzionu zaštitu, koje su opremljene: imaju specijalna zaštitna odela, detektore eksploziva i tehničke uređaje.

- Mogu da se nađu i službeni psi, koji su dresirani da mogu da namirišu eksploziv - kaže Bjelovuk.

- Kada postoji dojava o lažnoj ili stvarnoj eksplozivnoj napravi, nastupa velika panika. To je cilj terorista - da šire paniku i strah među stanovništvom - ističe Bjelovuk.

Kaže i da razorna moć bombe zavisi od njene veličine, ali od vrste eksploziva koji se koristi.

- Praktično, za svaki eksploziv njegova mera, jačina je brzina detonacije kojom se on razlaže - kaže Bjelovuk.

Savet građanima je da kada procene da je nečije ponašanje sumnjivo ili predmet čudan da obaveste policiju, te da će specijalne ekipe, koje proveravaju svaku dojavu, postupati po procedurama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.