U SRBIJI JE POČEO SPECIJALNI RAT Evo šta se krije iza LAŽNIH dojava o bombama, OVO je jedini cilj!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2022, 14:16

"U SRBIJI JE POČEO SPECIJALNI RAT" Evo šta se krije iza LAŽNIH dojava o bombama, OVO je jedini cilj!

On dodaje da to obuhvata dezinformacije, ekonomski i vojni pritisak, te upotrebu specijalnih snaga.

Protiv Srbije se vodi "specijalni rat", rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin povodom brojnih lažnih dojava o bombama.

Kako je objasnio, suštinski cilj je da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu.

- Sa različitih adresa iz više evropskih država stižu pretnje na adrese institucija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << novinskih kuća, privrednih društava. Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje. Samo vrednost opreme potrebne za udar takvog obima i snage kakav je bio današnji, prelazi sto hiljada evra, ali se naneta šteta u izgubljenim radnim satima i obustavljanju rada privrede meri milionima - rekao je Vulin.

A šta znači da se protiv neke zemlje vodi "specijalni rat" objašnjava stručnjak za bezbednost Darko Obradović koji kaže da specijalni ili hibridni rat predstavlja oblik obaveštajnog dejstva u cilju postizanja željenog ponašanja državnih organa i institucija.

- U današnje vreme hibridno dejstvo podrazumeva upotrebu nevojnih metoda sa primenom vojnog sistema odlučivanja i delovanja. To podrazumeva ekonomičnost, iznenadnost i političko dejstvo - istakao je Obradović.

Obradović kaže da je najpoznatiji oblik hibridnog dejstva širenje dezinformacija, provale u sajber sisteme, a kao primer navodi slučaj američkih izbora.

- Širenje dezinformacija na temu migrantske krize bilo je u funkciji podele demokratskih društava. Svoju najveću primenu specijalni rat ili hibridno dejstvo doživelo je tokom izbijanja pandemije Kovid19, kada je Kina emitovala staru hladnoratovsku dezinformaciju o biološkom oružju i fort detriktu - tvrdi sagovornik.

Kako kaže, takav vid izbegavanja odgovornosti za pandemiju odrazio se u protestima i odbijanju gradjana da poštuju antikovid mere, a takođe i "antivakcinaški narativi" su bili primena dezinformacija gde su se "satanizovale" jedne vakcine, a hvalile druge.

On je naglasio da je suština specijalnog rata da pogađa društvo u celini i podriva poverenje u demokratske institucije, te da na takav način dolazi do društvenih podela a možda i nereda.

- Protiv Srbije i njenog civilnog stanovništva nesumnjivo se vodi specijalni rat. Pogledajte kako se eksploatišu etno-religijske podele ili širenje dezinformacija protiv drzavnih institucija. Ukoliko pogledamo antiEU narative videćemo da se uz pomoć obmane i dezinformacija kompromituje saradnja Srbije sa EU NATO i Amerikom - kaže Obradović.

On tvrdi da su faktičko stanje zamenile emotivne manipulacije a rezultat je da se građani ne identifikuju sa procesom EU integracija.

Obradović poručuje da fenomen specijalnog rata zahteva adekvatan multidimenzionalni odgovor kroz partnerstvo državnih naučnih i istrazivačkih subjekata jer "hibridno dejstvo" se naziva hibridnim jer spaja nekoliko područja delovanja, ali ono što je zajednički sadržalac jeste da je uvek usmeravano od strane odredjene obaveštajne službe koja daje logistiku u svakom pogledu.

Prema njegovim rečima, adekvatan odgovor podrazumeva pravoremeno identifikovanje pretnji, podizanje medijske pismenosti, naučno sagledavanje pretnji kroz adekvatno partnerstvo vladinog i nevladinog sektora.

- Specijalnom ratu i jeste cilj da proizvede konflikte i uvuče određene društvene grupe ili države u sukob. To je primer na Zapadnom Balkanu gde se podstiče stalno oživljavanje etnoreligijsjkih sukoba. Dojava o lažnim bombama je klasičan primer u cilju paralisanja demokratskog društva i kreiranja podela - naglasio je Obradović.

Na pitanje da pojasni "emotivne manipulacije", Obradović navodi da to podrazumeva kreiranje iracionalnog straha i panike po pitanju određenog društvenog diskursa.

- Primeri su strah od migranata, "prskanje" sa neba, čip u vakcini - kaže on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.